In 3D geprinte matrixen voor borstreconstructie

Sirris neemt deel aan een Interreg-project voor 3D-printing van weefsels bij een reconstructie. Onder de naam MAT(T)ISSE gaat dit project officieel van start tijdens een avondevenement op het CHU in Rijsel op 18 april.

Het Interreg-project 'France-Wallonie-Vlaanderen' is bedoeld om een nieuwe techniek van borstreconstructie verder te ontwikkelen voor de vrouwen die een mastectomie ondergingen. Ze bestaat uit de combinatie van een transplantaat van vetweefsel van de patiëntes met een resorberend textielimplantaat met volgende samenstelling:

  • een in 3D op maat geprinte schelp uitgaande van de MRI-beelden
  • een geprinte armatuur met uitsparingen zoals in kant die de vermenigvuldiging van cellen van de borst bevordert.

De rol van Sirris

Sirris stelt haar expertise en competenties op het gebied van 3D-printing ter beschikking van het MAT(T)ISSE-project en van de partners. Haar rol zal bestaan uit:

  • het uitwerken van een bestek ‘materialen’ en het opzoeken van in de handel verkrijgbare of aan te maken grondstoffen
  • de keuze van een techniek voor het printen van de diverse componenten van het implantaat
  • het ontwikkelen van een werkmethode voor verwerking van bestanden uit de RMI-beelden om deze compatibel te maken voor 3D-printing
  • het optimaliseren van het concept van Proof-of-concept van het implantaat

Uitnodiging

U bent van harte welkom bij de lancering van dit MAT(T)ISSE-project voor uitwisseling van gedachten over het thema en meer in het algemeen over printen van implantaten - op 18 april 2019 van 17:30 tot 20:30 uur in het Instituut Coeur Poumon te Rijsel, conferentiezaal nr. 1 op de 4de verdieping.

Meer vernemen?

De partners van het project zijn Materia Nova (Bergen), de École Nationale Supérieure des Arts et Industries Textiles (Roubaix), de universiteit van Bergen, Sirris en het CHU van Rijsel. Uptex en Eurasanté zorgen voor de bekendmaking en verspreiding van dit project bij de ondernemingen.

U vindt meer inlichtingen op de website.