AddSmart-demonstratoren verhelderen hoe slimme geconnecteerde producten te ontwikkelen

Heel wat bedrijven die hun producten slim en geconnecteerd willen maken, zijn op zoek naar de juiste ontwikkelaanpak. Een gouden handleiding bestaat niet. Sirris heeft samen met Fraunhofer IEM en met de steun van VLAIO een collectief onderzoeksproject AddSmart opgezet om een concrete aanpak uit te werken die bedrijven op weg helpt bij de conceptuele ontwikkeling van hun slim geconnecteerd product.

Welke stappen onderneem je om tot een concept te komen? Hoe maak je technologiekeuzes? Hoe bouw je een proof-of-concept? Op deze en andere vragen wil Sirris met het AddSmart-project een antwoord bieden.

Demonstratoren maken inzichten tastbaar

Hoe kan je beter inzichten aantonen dan door zelf proof-of-concepts te bouwen? Sirris heeft daarom twee demonstratoren uitgewerkt: een slimme koffer en een slimme freesmachine. Met de keuze van een draagbaar consumentenproduct (b2c) en een industriële productiemachine (b2b) konden verschillende toepassingen behandeld worden met uiteenlopende vereisten. Op die manier komt het project ook tegemoet aan de diversiteit aan productbouwers in de ruime doelgroep.

Slimme koffer dankzij ingebouwde sensoren en draadloze connectiviteit

De slimme koffer is bedoeld als voorbeeld van een gepersonaliseerd product dat geproduceerd wordt in beperkte aantallen en waarbij een kostenbewust ontwerp belangrijk is. In de koffer werden sensoren geïntegreerd om de toestand van de koffer en de inhoud te registreren. Dankzij draadloze communicatie kan de gebruiker de nabijheid van de koffer en alle sensordata opvolgen met een mobiel toestel, terwijl de productbouwer de data kan benutten voor productverbeteringen en bijkomende diensten. Bijzondere aandacht werd besteed aan het energieverbruik van het batterijgevoede systeem, verschillende connectiviteitsoplossingen voor verbinding met de cloud en beveiligde communicatie. De slimme koffer kwam tot stand door samenwerking van experten in slimme geconnecteerde producten, composieten en productietechnologie.

Slimme freesmachine dankzij monitoring op afstand en algoritmes die slijtage voorspellen

De tweede demonstrator gaat uit van een bestaand ontwerp van freesmachine voorzien van een eenvoudige seriële communicatie-interface. Voor het opvolgen van de status en prestaties van de machine vanop afstand, zowel door de gebruiker als door de productbouwer, werd een gateway uitgewerkt en een cloud-dashboard opgezet. Voor het opvolgen en voorspellen van de slijtage van het snijgereedschap werd een model opgebouwd door machine-learning-algoritmes toe te passen op data van verschillende sensoren, specifiek toegevoegd aan de machine. Bijzondere aandacht werd besteed aan het concept van de gateway en de datagedreven aanpak voor de voorspelling van slijtage.

De twee demonstratoren werden voorgesteld in brede events en specifieke workshops. Ze worden ook na afloop van het AddSmart-project verder toegelicht aan de doelgroep van productbouwers.