Afsluitende resultaten onderzoeksproject rond snij- en ponsgereedschap

Het ponsen van staal, inox of kunststof is een complex proces, waarbij veel parameters een invloed kunnen uitoefenen op de globale standtijd van het ponsgereedschap. Op 28 januari werd het Cornet-project DCT4Cut, dat zich verdiepte in de voordelen van PM staal, cryogeen diepkoelen en het gebruik van speciale coatings (PVD) op de levensduur van complexe ponsgereedschappen, afgesloten.

Begin 2019 werd het Cornet-project DCT4Cut rond snij- en ponsgereedschap opgestart. Na meer dan twee jaar onderzoek werkten Sirris en de VOM hiervoor samen met twee afdelingen van het befaamde Fraunhofer instituut in Duitsland. 

Opzet van DCT4Cut

Het onderzoeksproject omvatte een aantal werkpakketten rond het gebruik van hooggelegeerd, voornamelijk poedermetallurgische koudwerkstalen voor ponstoepassingen. Het aantal stalen uit deze groep is zeer omvangrijk, zodat slechts een beperkt aantal stalen in het project werden betrokken. Vier verschillende soorten koudwerkstaal werden daartoe geselecteerd: een conventioneel koudwerkstaal K110 (1.2379), een ESR-geraffineerd staal Caldie en twee poedermetallurgische (PM) stalen: Vanadis 4E en K390. Vooral de twee PM-stalen kwamen zelfs zonder gebruik van diepkoeling en coatings als beste uit de testen. Dit komt omdat deze stalen een hoge zuiverheid, een fijne en homogene korrelstructuur bezitten ten opzichte van andere staalsoorten.

Verder werd de invloed van thermische behandelingen met cryogene diepkoeling in combinatie met het gebruik van speciale coatings (PVD, DLC) bestudeerd.

Een kort overzicht van de bekomen resultaten, die tijdens de laatste gebruikersvergadering werden gepresenteerd, vindt u op Techniline.

Het project werd gecoördineerd door de VOM.

Het project DCT4Cut is een initiatief van het Collective Research Network (CORNET) met de financiële steun van AiF, FGW (Duitsland) en VLAIO (Vlaanderen) en werd uitgevoerd tussen 1 januari 2019 en 30 september 2021 door Sirris en Fraunhofer IWU en IST. Het volledige Cornet-rapport van het project DCT4Cut (in het Engels) kunt u bij ons aanvragen.