AI leert robots producten picken

Een Amerikaanse startup, gespecialiseerd in robotica, is erin geslaagd AI-aangedreven robots picking-werk te laten verrichten in magazijnen. Dit met een precisie en snelheid geschikt voor de productievloer. Praktijktesten, ook in België, zijn alvast veelbelovend.

Het Californische Covariant werd opgericht door Belgisch ingenieur, toponderzoeker en hoogleraar aan de universiteit van Berkeley Pieter Abbeel, samen met enkele van zijn oud-studenten. De startup ging in op de vraag van Knapp, een toonaangevende leverancier van technologieën voor magazijnlogistiek, om een nieuwe AI-aangedreven robotarm te helpen ontwikkelen, die in staat is zo veel mogelijk uiteenlopende types van voorwerpen op te pikken, op basis van het productengamma van zijn klanten. Het bedrijf leverde de types aan en voerde daarbij de moeilijkheidsgraad op. De robot slaagde er telkens in de items op te pikken en ze van een bak in een andere over te plaatsen. Dit met de nodige nauwkeurigheid en snelheid voor productie. De algoritmen van Covariant zijn nu klaar om ingezet te worden op de robots van Knapp in de magazijnen van twee van diens klanten. De eerste is sinds september 2019 operatief in de productie van Obeta, een Duitse leverancier van elektrische systemen.

Deze ontwikkeling wijst op een verandering in de status van AI-aangedreven robots. Dergelijke systemen waren tot nu toe beperkt door een academische omgeving. Het nieuwe systeem zou de complexiteit van de reële wereld aankunnen en is klaar voor inzet in magazijnen.

Testen bij bpost

Ook bij bpost was er interesse in AI-oplossingen, om haar sorteercentra te versterken. Het bedrijf ondervond dat het in de huidige situatie op haar grenzen botste met klassieke sorteermachines. De universele AI die Covariant bouwt, omvat software die vele soorten robotstations ondersteunt en een breed scala van taken aankan. Zo ook het verwerken van de pakjes in allerlei maten en soorten die bpost dagelijks te verwerken krijgt.

Lees het volledige artikel op Techniline.

Het Interreg project Machining4.0 biedt kmo’s die meer willen leren over de toepassing van nieuwe technologieën (Industrie 4.0) in de verspanende industrie gratis toegang tot expertise en begeleiding van Europese kenniscentra, waaronder Sirris.

 

Tags: