Overslaan en naar de inhoud gaan

Kostenefficiënt precisieonderdelen produceren

Dankzij precisieproductie kunnen maakbedrijven ‘producten van de toekomst’ vervaardigen en zo hun concurrentiepositie verstevigen. Met zijn state-of-the-art infrastructuur en knowhow helpt Sirris bedrijven om aangepaste productieprocessen uit te tekenen en het kostenplaatje onder controle te houden.

Innovatieve producteigenschappen en strenge eisen op performantievlak vergen steeds nauwkeurigere onderdelen. Dankzij precisieproductie kunnen maakbedrijven ‘producten van de toekomst’ vervaardigen en zo hun concurrentiepositie verstevigen. Met zijn state-of-the-art infrastructuur en knowhow helpt Sirris bedrijven om aangepaste productieprocessen uit te tekenen en het kostenplaatje onder controle te houden.

“Dankzij precisieproductie kunnen maakbedrijven ‘producten van de toekomst’ vervaardigen en zo hun concurrentiepositie verstevigen.”

Projecten in 2015

 • Roadshow ‘Precision Manufacturing for new and better products’: tijdens deze workshopreeks voor technische domeindeskundigen, managers en industriële ondernemers werden een aantal belangrijke aspecten van precisieproductie belicht en geïllustreerd met praktijkcases uit de industrie. Ook bezoeken aan maakbedrijven die het besproken thema tot in de puntjes beheersen stonden op het programma.
   
 • Whitepaperreeks ‘Concurrentiekracht in precisiebewerking in zes domeinen’: een uitgebreide rondvraag van Sirris bij Belgische maakbedrijven en hun voornaamste onderaannemers leverde zes domeinen op waarin maakbedrijven het verschil kunnen maken met precisieproductie:
  • Precisiecomponenten ontwikkelen op zeer korte tijd
  • Hoogkwalitatieve oppervlakteafwerking
  • De afwerking van near-net-shape componenten
  • Bewerking van kleine details op grote oppervlakken
  • Precisiebewerking van harde, brosse materialen
  • Precisie garanderen over een volledige batch
    
  In zes gratis whitepapers leggen we haarfijn uit wat de uitdagingen en opportuniteiten zijn voor Belgische maakbedrijven op het vlak van precisieproductie.
   
 • Precisiemodel als leidraad voor nauwkeurigheid: Sirris werkte een precisiemodel uit, een soort overzichtskaart voor maakbedrijven om binnen hun freesprocessen een hogere nauwkeurigheid te bereiken. Aan de hand van dit model kunnen ze de verschillende oorzaken van onnauwkeurigheid door middel van vaste procedures in kaart brengen.
   
 • Haalbaarheidsstudie laserharden: omdat het klassieke ovenharden tijdrovend is en tot onnauwkeurigheden leidt, wordt de vraag naar alternatieve methoden steeds groter, zeker voor de vervaardiging van precisiecomponenten. Sirris onderzocht de mogelijkheden om binnen precisieproductie lasertechnologie te integreren in het hardingsproces. Een haalbaarheidsstudie in samenwerking met de KU Leuven en de industrie wees uit dat geïntegreerd laserharden de doorlooptijd van precisiecomponenten met 90% kan reduceren.
   

Op welke projecten werken we vandaag?

 • Combinatie van precisie en additive manufacturing: voor complexe metalen onderdelen biedt de huidige 3D-printingtechnologie nog niet de vereiste nauwkeurigheid. Nabewerking is vaak noodzakelijk, maar complexe vormen opspannen of klemmen is geen sinecure. Daarom zoekt Sirris naar manieren om 3D-printing van complexe metalen onderdelen en de vereiste precisie toch hand in hand te laten gaan.
   
 • Precisieproductie in de digitale fabriek: signalen monitoren tijdens het productieproces biedt een schat aan informatie over het gedrag van machines en materialen tijdens de verschillende bewerkingsstappen. Laagfrequente signalen in kaart brengen kan al langer, maar nu onderzoekt Sirris of het ook mogelijk is om hoogfrequente signalen te monitoren. Door tijdens het volledige proces een veelheid aan signalen te capteren en te analyseren, kan er immers proactiever worden ingegrepen om het productieproces aan en bij te sturen.
   
 • Functionaliseren van oppervlakken: oppervlaktetexturen met micro en zelfs nanometer nauwkeurige features geven een oppervlak functionaliteit zoals waterafstotend, verlaagde wrijving of optische effect. Door middel van femto seconde lasers kunnen zulke oppervlakken aangebracht worden op mechanische precisiecomponenten en zo bijkomende toegevoegde waarde creëren.

Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond precisieproductie