Overslaan en naar de inhoud gaan

Van klassieke productiesystemen naar slimme processen

‘Smart factories’ of slimme fabrieken produceren flexibel, kostefficiënt, kwalitatief en grotendeels geautomatiseerd. Sirris helpt maakbedrijven om hun klassieke productiesystemen om te vormen tot slimme processen

Kleinere series, just-in-timelevering, een tekort aan gekwalificeerd personeel … De uitdagingen van de maakindustrie zijn legio. 'smart factories' die flexibel, kostefficiënt, kwalitatief en grotendeels geautomatiseerd produceren met korte levertermijnen, bieden een oplossing. Sirris helpt bedrijven om hun klassieke productiesystemen om te vormen naar slimme processen.

“Door de principes van Quick Response Manufacturing in de praktijk te brengen, kunnen bedrijven hun doorlooptijden verkorten en hun producten sneller bij de klant krijgen.”

Projecten in 2015

 • Bedrijfsprojecten QRM: door de principes van Quick Response Manufacturing in de praktijk te brengen, kunnen bedrijven hun doorlooptijden verkorten en hun producten sneller bij de klant krijgen. Om dat te bereiken worden ontwerp, productie, administratie en levering doorgelicht en gereorganiseerd. In de loop van 2015 ging Sirris met zijn QRM-methodieken en -tools bij verschillende bedrijven aan de slag. In de maakindustrie, maar ook in de voedingsnijverheid en bij ambachtelijke bedrijven. Bovendien kunnen bedrijven hun opgedane kennis delen en praktijkervaringen uitwisselen via het Lerend Netwerk Doorlooptijdverkorting.
   
 • World Class Manufacturing in Japan: in november 2015 trok Sirris op uitnodiging van het EU-Japan Institute for Industrial Cooperation met een schare hogere kaderleden naar Japan. Het doel van de reis? Tijdens lezingen en bezoeken aan topbedrijven meer inzicht krijgen in de Japanse aanpak van World Class Manufacturing (WCM). Japanse bedrijven slagen er immers in om hoogstaande productiestandaarden te halen en te behouden.
   
 • Studie ‘Industrie 4.0’: ‘Industrie 4.0’ is een buzzword geworden, maar wat betekent dit van oorsprong Duitse concept precies voor de Belgische maakindustrie? En wat moeten bedrijven in de nabije toekomst verwachten? Sirris-experts zochten en vonden antwoorden en presenteerden hun bevindingen op de bedrijfsvloer. Om de nieuwe technologieën te demonstreren, maakte Sirris ook werk van verschillende proefopstellingen in zijn labo in Diepenbeek.
   
 • Cobots in logistics: naast de maakindustrie is ook de logistieke wereld benieuwd naar de meerwaarde van cobots in bedrijfsprocessen. Om de logistieke sector kennis en praktijkervaring te laten opdoen rond de mogelijkheden van flexibele servicerobots, stapte Sirris mee in het project ‘Cobots in Logistics’ van het innovatieplatform VIL (Vlaams Instituut voor de Logistiek). Concrete praktijkcases van logistieke spelers gaven aanleiding tot labotests met een cobot.
   
 • Bezoek aan Fraunhofer-IPA: in mei 2015 stond een bezoek aan Fraunhofer-IPA (Institut für Produktionstechnik und Automatisierung) op het programma. Dit gerenommeerde Duitse instituut is actief in productieorganisatie, automatisatie en procestechnologie en onderzoekt de mogelijkheden van robotassistentie in tal van toepassingen. Daarna volgde een bezoek aan de productievloer van een machinebouwer en een toeleverancier voor de automobielsector.
   

Op welke projecten werken we vandaag?

 • Opleiding tot QRM Alpha Specialist: een aantal QRM-experts, waaronder Sirris, organiseren een opleiding tot gecertifieerd QRM-specialist. De deelnemers maken kennis met de QRM-concepten, -theorieën en -methodieken en met de toepassing ervan in de praktijk. Bedoeling is dat ze na afloop in staat zijn om zelfstandig een QRM-project uit te rollen in hun organisatie en/of de implementatie ervan te analyseren.

 

Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond Quick Response Manufacturing.