Overslaan en naar de inhoud gaan

Duurzaamheid

Windenergie

Het OWI-Lab zet zijn polyvalente meetsystemen en geavanceerde data-analyse in voor meet- en monitoringcampagnes in windparken. En in de klimaatkamer worden onderdelen van windturbines in extreme omstandigheden getest. De ambitie? Door onderzoek windenergie goedkoper en bedrijfszekerder maken.

Onderzoekers TU Delft testen innovatieve ontvriestechniek in klimaatkamer Sirris

De Technische Universiteit van Delft scheert hoge toppen met zijn onderzoek naar nieuwe technologieën voor de windindustrie. Het researchteam ontwikkelde een nieuwe techniek die ijsvorming op rotorbladen van turbines moet tegengaan. Om hun prototype te valideren, zakten ze af naar de grote klimaatkamer van het OWI-Lab van Sirris.
Link

Siemens test ijswering op rotorbladen windturbines in het veld

Begin 2015 startte Wind Aan De Stroom, een consortium van havenautoriteiten en privéinvesteerders, in de Antwerpse haven met de bouw van een van de grootste Belgische onshore windmolenparken. Siemens Wind Power levert en installeert de krachtige windturbines. In de molenwieken zit een nagelnieuwe technologie verwerkt om de rotorbladen ijsvrij te houden. Samen met het OWI-Lab van Sirris valideerde Siemens de functionaliteiten op locatie.
Link

C-Power laat funderingen van offshore windturbines onderzoeken

C-Power baat het allereerste offshore windmolenpark uit voor de Belgische kust. Omdat de bouw van windmolenparken op zee nog relatief nieuw is en de funderingen er blootgesteld worden aan extreme condities, nam de uitbater Sirris en de VUB in de arm om de staat van de structuren te monitoren. Zo kan het verouderingsproces opgevolgd worden en onderhoudsacties met kennis van zaken ingepland.
Link

CG Power Systems test zijn transformatoren in extreme klimatologische omstandigheden

Als toonaangevend fabrikant van windturbinetransformatoren doet CG Power Systems uit Mechelen continu onderzoek naar lichtere en compactere elektrische machines, die niet hoeven in te boeten aan vermogen. Voor een nieuw model op de markt komt, wordt getest of de machine extreme klimatologische omstandigheden aankan. Daarvoor rekent CG Power Systems op de test infrastructuur en expertise van het OWI-Lab van Sirris.
Link