Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer concurrentiekracht dankzij efficiënt gebruik van composieten

Composieten zijn nu al de basis van een aantal innovatieve blikvangers in sectoren als de luchtvaart en automotive. Ze zijn lichter, energie-efficiënter, performanter en ze bieden een grotere ontwerpvrijheid. Het gebruik laat unieke combinaties van tal van eigenschappen toe. Juiste keuzes maken is de sleutel tot de doorbraak van lichtgewicht componenten met optimaal design, waarbij de deelstructuren elk vervaardigd zijn uit het meest geschikte materiaal.

Het Sirris Leuven-Gent Composites Application Lab (SLC-Lab) is opgericht om aan deze groeiende vraag tegemoet te komen. Bedrijven kunnen hier terecht voor de ontwikkeling van hun composietmaterialen en toepassingen ervan. Experimenten vinden plaats in nauwe samenwerking met KU Leuven en UGent.

Projecten in 2016

Betere composieten dankzij sensortechnologie

In 2016 werd het SBO-project Self-Sensing Composites afgesloten, dat tot doel had ingebedde sensoren en vervormbare elektronica met innovatieve eigenschappen te ontwikkelen, die konden worden geïntegreerd in allerlei types van composietmateriaal. Vier veelbelovende sensortechnologieën werden ontwikkeld: microgestructureerde optische vezels, polymeergolfgeleiders, diëlektrische sensoren en eenmalig vervormbare elektronica. De sensoren hebben op termijn het potentieel bij gebruik ervan de pre-productiekost van composieten te doen dalen. Verder zullen ze ingezet worden bij de verbetering van structurele composietonderdelen en zullen ze het vertrouwen opkrikken in de composiettechnologie in het algemeen. Verder werd een nieuwe meetmethode ontwikkeld, die accurate, precieze, robuuste en snelle metingen toelaat van anders verstoorde signalen. De ontwikkelde technologieën werden gevalideerd met behulp van 'technologie-evaluatoren' en via verschillende industriële cases.

Bedrijven versterken concurrentiekracht dankzij efficiënt gebruik van composieten

Aan hand van zes zeer pertinente thema’s willen de projectpartners van het CompositeBoost-traject de ontbrekende tools en methodieken aanreiken die ontwerpers en OEM's toelaten om de juiste materiaalkeuzes te kunnen maken. Masterclasses, demonstrators en exploratie-cases zullen een composietverwerkende onderneming transformeren naar een betrouwbaar productiebedrijf en partner. Daarmee blijven onze bedrijven hun positie tegenover de buitenlandse concurrentie behouden en versterken. In 2016 werden tal van industriële projecten opgestart. Daarnaast organiseerden we een reeks basiscursussen rond composieten ('crash courses') en een eerste masterclass.

Gesloten materialenkringloop, ook voor composieten

Samen met Sirris, VKC en Vito startte OVAM onderzoek naar de recyclagemogelijkheden van thermohardende composietmaterialen. Het doel van deze studie was het sluiten van de kringloop van composieten via een duurzaam ontwerp, hergebruik en recyclage, optimalisatie van de afvalstroom, betere samenwerking binnen de waardeketen, aangepaste regelgeving, ...Het onderzoek is als rapport verkrijgbaar bij OVAM. Dit rapport brengt een beeld van de huidige markt voor vezelversterkte thermohardende kunststoffen op het vlak van toepassingen, gebruikte materialen en hoeveelheden, productietechnieken en verwerkingsopties voor de afvalstoffen. Daarnaast probeert het rapport ook een inschatting te maken van de marktevoluties en brengt het een aantal beleidsaanbevelingen aan om tot een meer hoogwaardige recyclage van deze vezelversterkte thermohardende kunststoffen te komen. Op basis van deze info en die verkregen van internationale bedrijven publiceerde de Sirris-afdeling rond duurzaamheid samen met het SLC-Lab binnen het kader van het CompositeBoost-project twee white papers rond dit thema: