Overslaan en naar de inhoud gaan

Giettechnologie is investeren in kennis en innovatie

Ook de gieterijsector moet blijven innoveren om bij te blijven, vandaag en morgen. Sirris ondersteunt deze belangrijke sector en zijn afnemers via allerlei initiatieven, waaronder de lancering van een pilootgieterij met twee nieuwe ovens in 2015, maar ook via opleidingen. Zo kunnen ze werken aan hun transformatie naar de gieterij van de toekomst.

Met zo’n 150.000 ton gietwerk per jaar, blijven gieterijproducten een belangrijke basis voor uiteenlopende eindproducten in België. Innovatie en transformatie blijven ook voor deze sector essentieel. Het Sirris-onderzoeksproject Foundry of the Future onderzocht hoe gieterijen en hun afnemers nieuwe technologieën kunnen integreren doorheen hun activiteiten. Technologieën zoals additive manufacturing en co-engineering zijn key-drivers om productie te optimaliseren en concurrentieel te blijven. De pilootgieterij in Zwijnaarde biedt daarbij de nodige ondersteuning.

"De maakindustrie maakt zich klaar voor de toekomst, de gieterijsector blijft niet achter. Gegoten producten zijn immers nog altijd een belangrijke basis voor heel wat eindproducten. Daarom verleent Sirris steun aan deze sector en zijn afnemers."

Inspiratiemomenten

Cursus gieterijtechnologie bundelt jarenlang opgebouwde kennis

Sirris richtte op vraag van de gieterijen en hun afnemers een cursus gieterijtechnologie in. Hierin bundelde Sirris haar expertise en kennis, opgebouwd over tientallen jaren heen. De lesgevers waren voornamelijk interne gieterijspecialisten, maar ook een aantal externe specialisten uit de bedrijfswereld namen delen van de opleiding voor hun rekening. Zo konden we diepgaande en praktische kennis aanreiken over alle technologische en productie gerelateerde aspecten die van belang zijn bij gietstukken.

De cursus was opgebouwd uit zes modules. Elke module kon rekenen op een dertigtal deelnemers. Het besef om bij te blijven en zich klaar te stomen voor de productie van morgen blijkt dus groot in de gieterijsector.

Ontdek ons volledige dienstenaanbod rond gieterijtechnologie.