Overslaan en naar de inhoud gaan

Klein maar intelligent: de ongelooflijke expansie van de “micro” producten

Objecten kleiner maken en er tegelijkertijd functionaliteiten aan toevoegen, dat is het paradepaardje van Small Lab, de eenheid van Sirris die gespecialiseerd is in miniaturisatie voor de ontwikkeling van producten. En de potentiële mogelijkheden breiden voortdurend uit, meer bepaald voor de biomedische sector.

Sirris blijft investeren in de ontwikkeling van miniaturisatietechnologieën, terwijl het industriëlen blijft begeleiden bij het op punt stellen van intelligente miniatuuroplossingen. Dat alles met twee trends die blijven duren. Ten eerste het belang van deze nieuwe technologieën voor de biomedische sector. Ten tweede de toenemende multidisciplinaire aspecten van de ontwikkelingen: tegenwoordig omvatten ze mechanische, elektronische en optische factoren.

Projecten in 2016

Biomedisch belang

In één van de meest emblematische projecten van 2016 heeft Sirris een reeks microstukken voor de interface op punt gesteld voor een toekomstig platform voor biomedische analyses dat bij Analis wordt ontwikkeld. Deze stukken maken de link tussen de microleidingen (haarvaten) waar de te analyseren vloeistoffen in de geschikte toestand worden gebracht, en het platform waar ze worden geanalyseerd. Voor EyeD Pharma heeft Sirris haar competenties in micro-engineering ingezet om met uiterste precisie een stuk te fabriceren voor toekomstige medische micro-implantaten.

Draagbare oplossingen en oppervlakken met functionaliteiten

Het bedrijf Symbiose heeft de medewerking van Sirris gevraagd voor de miniaturisering van een concept voor de analyse van giftige producten voor de bouwsector en voor het maken van een draagbare oplossing die naar werven kan worden vervoerd. Sirris heeft ook bijgedragen tot het vereenvoudigen van het analyseprotocol, zodat niet-gespecialiseerd personeel de analyse kan uitvoeren. En onze Belgische expertise reikt zelfs tot in de Verenigde Staten: de universiteit van Binghamton heeft een beroep gedaan op het Sirris Small Lab om op micrometrische schaal textuur te geven aan micro-oppervlakken en om een wrijvingsverschil te creëren (mogelijkheid om in één bepaalde richting te glijden, maar niet in een andere).

Microstukken die mechanische, elektronische en optische elementen bevatten

Voor een fabrikant van industriële machines heeft Sirris een ultraperformante optische microsensor ontwikkeld. Om dit te bereiken, moest er samen met de Universiteit van Luik een geometrische vorm van optische elementen worden uitgekiend die een veel betere detectie van informatie mogelijk maakt. Sirris heeft dit optische design gecombineerd met de elektronische elementen van de sensor, binnenin een mechanisch montuur dat specifiek ontworpen werd om de heel ruwe gebruiksomstandigheden van deze machines te kunnen verdragen.

Onderzoeksprojecten

Sirris blijft in de voorhoede van geavanceerde kennisgebieden, dankzij verschillende, in 2016 gestarte onderzoeksprojecten. Zo is Small Lab betrokken bij twee Europese projecten (in het kader van Manunet) waarbij wordt gestreefd naar het integreren van nieuwe intelligente functies in beglazingen (Novaglass-project) en in medische implantaten (SINKµLAR-project). Op regionale schaal neemt Sirris deel aan de ontwikkeling van draagbare en geminiaturiseerde toestellen, meer bepaald voor bloedanalyses aan het bed van een patiënt, en voor de snelle analyse van pathogenen via een microfluïdische chip.

Op de spits van de technologieën

In 2016 heeft Sirris de nodige financieringen ontvangen (in het kader van het EFRO) om zijn capaciteiten voor prototyping en voor het maken van demonstratiemodellen nog meer te verbeteren. In de loop van 2017 zal er ook nog een innoverende technologie beschikbaar zijn voor de moulding van polymere materialen. Deze technologie zal een oplossing bieden voor het produceren van microreplica’s die compatibel zijn met warmtegevoelige materialen en heel bijzondere geometrische vormen mogelijk maken (ultradunne wanden, hoge aspectverhoudingen). Bovendien zal een nieuwe 3D-printer de mogelijkheid bieden om uiterst precieze prototypes van microscopische stukken te maken.

Inspiratiemomenten

Agoria Road Show: “Ontdek het Small Lab”

Sirris heeft met een evenement waarin miniaturisatie centraal staat, het startschot gegeven van de reeks Road Shows, die Agoria in 2016 heeft georganiseerd om Belgische bedrijven kennis te laten maken met onderzoekscentra die voor hen ter beschikking staan.

BioWin Day: stand Sirris

De informatiedag van de Waalse biomedische concurrentiecluster lokte tal van ondernemers die actief zijn in de ontwikkeling van biomedische hulpmiddelen. Ze konden ontdekken hoe Sirris, dankzij de ontwikkeling van oplossingen op maat, kan helpen vermijden dat hun  applicatie wordt beperkt tot onaangepaste commerciële hulpmiddelen.