Overslaan en naar de inhoud gaan

Data innovation

Smart environments analytics

Veiliger en gezonder dankzij draagbare intelligentie

In het kader van het SMARTpro-project zette Sirris drie demonstrators op die het potentieel van het combineren van data uit draagbare sensoren en uit sensoren in de omgeving van de gebruiker tonen. Het gaat hier om geavanceerde lokalisatie en activiteitsmonitoring op basis van de technologische ontwikkelingen binnen het project.

 

Het VIS-traject SMARTpro, gesteund door VLAIO, draaide om het creëren van bewustzijn en kennisoverdracht om de samenwerking tussen textiel-, elektronica- en ICT-bedrijven te stimuleren en samen slim textiel en draagbare intelligentie te ontwikkelen. Projectpartners waren Centexbel, Sirris, imec, HoGent, UGent, KU Leuven en Cretecs.

 

Sirris focuste zich op de aspecten van draagbare intelligentie, met als doel de demonstratie van het onvoldoende grondig onderzochte potentieel van de combinatie van data uit verschillende bronnen en van concrete toepassingen en opportuniteiten die door deze combinatie mogelijk worden.

 

De resultaten van het project werden vastgelegd in drie video’s die de mogelijkheden van de drie demonstratoren toonden: het creëren van een veilige industriële werkomgeving, van gezonde gewoontes in een kantooromgeving en van gebruiksvriendelijk opvolgen van buitenactiviteiten voor begeleid wonen door senioren.

 

Smart pro alarm

Onopvallende wearables voor gezondheids- en sporttoepassingen

Het Europese onderzoeks- en ontwikkelingsproject CareWare maakte gebruik van elektronica en textiel om de stap te zetten naar volledig onopvallende draagbare oplossingen, geschikt voor toepassingen in gezondheidszorg en sport.

 

Het Data team van Sirris, een van de initiatiefnemers in het project, was betrokken in het kader van patiëntenbewaking in een zorginstelling. De voornaamste bijdrage was het ontwerp en de bouw van een proof-of-concept-systeem om data te vergaren via een heterogene set van draagbare en omgevingssensoren, op basis van deze data analyses te maken van de gevolgde gebruiker en deze gebruiker en andere stakeholders bruikbare feedback te geven.

 

Het project bevond zich op het snijpunt van de domeinen textiel, elektronica en ICT, met betrokken partners uit de verschillende delen van de waardeketen, om zo onopvallende draagbare oplossingen te bouwen. Belgische partners Alsico, Centexbel, Televic, Sony Depthsensing Solutions (het vroegere SoftKinetic), NXP en Sirris werkten binnen een consortium samen met nog andere Europese partners aan de realisaties van proof-of-concept -oplossingen voor gezondheids- en sporttoepassingen. De Belgische partners focusten zich op het gezondheidsdomein, meer specifiek op de ontwikkeling van oplossingen om patiënten op een onopvallende, niet-stigmatiserende en comfortabele manier te volgen. Dit via een gebruikscase met als doel het verplegend personeel van een verzorgingsinstelling te ondersteunen in de opvolging van de evolutie van patiënten, om terug actiever te worden na een ingreep.

Data uit wearables effectief in toepasbare informatie omzetten

In februari 2017 organiseerden Centexbel, Fedustria, POM West-Vlaanderen, het Innovatiecentrum en het Enterprise Europe Network de tweede editie van het European Congress on Innovation in Textiles for Healthcare, waar belangrijke spelers uit de textiel- en de gezondheidszorgsector bijeenkwamen om informatie en ideeën uit te wisselen over hoe innovaties in deze sectoren de levenskwaliteit kunnen helpen verbeteren. De presentatie van het Sirris Data Innovation Team focuste op een uitdagend domein: het omzetten van gegevens die via wearables en andere in de gebruikersomgeving aanwezige sensoren worden verzameld in praktisch toepasbare informatie.

 

Toepassingen die ons helpen om onze algemene levenskwaliteit te verbeteren, krijgen steeds meer aandacht - denk maar aan smartwatches en fitness trackers die de gebruikers doen en laten volgen. De meeste van deze toepassingen hebben echter aanzienlijke beperkingen die het doel waarvoor ze ontworpen zijn, in de weg zitten. Tijdens het congres presenteerde het Sirris Data Innovation Team deze beperkingen en ging het in op hoe deze aan te pakken, om zo een gepersonaliseerde, contextbewuste analyse van de levenskwaliteit mogelijk te maken. Daarbij lag de focus op onderwerpen als datavergaring en -integratie uit meerdere bronnen, verrijkte activiteitsdetectie en contextherkenning, opsplitsing voor meerdere gebruikers en dynamische gebruikersprofilering.

 

In dit kader is Sirris actief betrokken in de projecten SMARTpro en CareWare.