Overslaan en naar de inhoud gaan

Quick Response Manufacturing

Doorlooptijdverkorting dankzij QRM

Al jaren geldt Sirris als expert in QRM (quick response manufacturing). Sirris sensibiliseert bedrijven rond deze strategie en helpt met de implementatie van QRM bij de Vlaamse, Brusselse en recent ook Waalse ondernemingen. Dit in nauwe samenwerking met stichter Rajan Suri. In 2010 startten we de eerste QRM-projecten en konden zo al een dertigtal bedrijven helpen van stappen zetten. Over de jaren volgden zo'n 400 werknemers van ca. 250 bedrijven een QRM-opleiding.

Enkele acties die we in de loop van 2018 ondernamen, waren de organisatie van drie QRM-opleidingsreeksen,  met in het totaal 36 deelnemers, een QRM Masterclass rond POLCA en ondersteuning bij de organisatie van de QRM World Conference in Eindhoven. In 2018 stonden we een zevental bedrijven bij tijdens hun implementatie van QRM.

Kortere doorlooptijden in de praktijk op QRM World Conference

De industrie kent vandaag duidelijk een hoogconjunctuur. Het grootste probleem is nu niet langer kosten drukken, maar de toestroom aan orders op tijd geleverd krijgen. De groeistrategie quick response manufacturing (QRM) biedt bedrijven de mogelijkheid zich te onderscheiden met korte doorlooptijden. De QRM World Conference die op 19 en 20 juni plaatsvond in Eindhoven, in nauwe samenwerking met Sirris, was een unieke gelegenheid om hier alles over te leren. De conferentie omvatte onder meer een reeks hands-on workshops en getuigenissen van bedrijven die met QRM succes wisten te boeken. Op 21 juni konden verschillende QRM-bedrijven worden bezocht. Voorafgaand aan de conferentie gaf Rajan Suri, de bedenker van QRM, op 18 juni een masterclass over QRM.

Sirris organiseert zeer gewaardeerde opleiding tot QRM-specialist

Het aantal QRM- specialisten in Vlaanderen groeit jaar na jaar. Op 6 maart mocht een nieuwe lichting geslaagde deelnemers van de opleiding haar certificaten in ontvangst nemen tijdens een leerrijk event bij een van de deelnemers: gastbedrijf was Houtbuigerij G. Desmet in Menen.

Ook de opleiding tot QRM-specialist in het voorjaar kon haar vruchten afwerpen en op 24 oktober mochten de deelnemers die geslaagd waren voor het examen hun certificaat in ontvangst nemen uit de handen van QRM-grondlegger Rajan Suri zelf. Gastbedrijf voor de uitreiking was Parker Hannifin in Boom, de wereldwijde marktleider in aandrijvings- en besturingstechnologieën.

Steeds meer Waalse bedrijven tonen interesse voor QRM. Sirris zwengelde de kennis van deze methodologie aan via verschillende sensibiliseringsacties. Zo vond op 12 december in onze Luikse vestiging een workshop plaats als introductie tot QRM, specifiek naar Waalse bedrijven toe. Een tiental bedrijven namen hieraan deel. Op toegankelijke wijze en via simulatiespelletjes en verhelderende discussies konden de deelnemers actief ervaren wat QRM is en wat de strategie voor hen kan betekenen. Sirris bereidt met dergelijke laagdrempelige initiatieven de introductie van de opleiding tot QRM-specialist voor in Wallonië, waarvoor het zal samenwerken met een Franse partner.

Gerken SA neemt eerste stappen richting QRM

De Gerken Group biedt een breed gamma aan koolstof-, grafiet- en aanverwante producten aan de markt van spoorwegtractie, industrie en windenergie. De groep ontwikkelt en produceert koolstofhoudende materialen ontworpen voor de meest veeleisende toepassingen, en is aanwezig in tien landen, waaronder België. De R&D-activiteiten van de groep zijn onder meer gehuisvest bij Gerken SA bij Verviers. Om de werking in zijn vestiging efficiënter te maken, besloot Gerken SA de principes van QRM te beginnen toepassen. In 2017 nam de directie deel aan een inleidende workshop rond QRM, georganiseerd door Sirris en nam zich voor in 2018 werk te maken van QRM: twee werknemers namen deel aan de QRM World Conference in Eindhoven en in het najaar nam de directeur deel aan de QRM Silver-opleiding in Lyon, die hij met succes en het behalen van het certificaat wist te beëindigen. Ook de verantwoordelijke voor continue verbetering zal dezelfde QRM-opleiding volgen. Onder begeleiding van de QRM-experts van Sirris zal Gerken zijn eerste stap naar de implementatie van de strategie op de werkvloer in 2019 zetten.

Toepassing van QRM in viltverwerking brengt doorlooptijd van 12 weken terug op vijf

Houtbuigerij Desmet paste in het verleden al met succes QRM toe in zijn productie en op kantoor. Dankzij deze ingrepen kwam ruimte vrij en was het tijd voor een volgende stap: de nieuwe viltcel werd ingericht volgens de QRM-principes. Grote winnaar was alvast de doorlooptijd.

Parker halveert doorlooptijd en optimaliseert productieproces dankzij QRM

Parker Hannifin is wereldschaal actief in motion & control-technologieën. Door de komst van enkele nieuwe machines en de overname van productieactiviteiten uit een andere Europese afdeling drong een andere aanpak in productie zich op in de Belgische vestiging. Het bedrijf onderzocht hoe het haar productie, lay-out en zo de doorlooptijd kon optimaliseren. QRM bracht de geschikte oplossing.