Voorwoord

Samenwerken is essentieel om als onderneming vooruit te komen en een eigen toekomst te verzekeren. Daarom gaat Sirris er voluit voor om technologische bedrijven te helpen hun business, product en fabriek dankzij innovatie 'futureproof' te maken. In 2018 slaagden we erin om met onze 150 technologische experts niet minder dan 1.325 projecten uit te voeren bij 1.240 bedrijven. We ondersteunen hen bij het maken van de juiste technologische keuzes. Dit met behulp van proof-of-concepts, haalbaarheidsstudies, maar ook bij realisaties en implementaties van hun innovatieve ideeën. 

Innovatie in product, fabriek en business

Zowel voor onze activiteiten als investeringen vertrekken we nog altijd van het Masterplan Innovatie van Sirris en Agoria, dat het nodige inzicht geeft in de toekomstige trends en uitdagingen voor de bedrijven. We richten ons op specifieke thema’s, die antwoord bieden op collectieve uitdagingen en waarin de bedrijven moeten investeren om ook in de toekomst succesvol te zijn. Dit binnen de drie grote pijlers 'product', 'factory' en 'business'.

De innovaties waarvoor ondernemingen in 2018 een beroep op ons deden, waren van zeer uiteenlopende aard. Zo zocht bijvoorbeeld Lowist, een fabrikant van verzinkbare palen voor gecontroleerde toegang, naar een 'slimme' manier om deze palen te beheren vanuit een webapplicatie en centraal platform dat kan communiceren met een bedieningszuil. Met ondersteuning van Sirris kon de onderneming een industrialiseerbaar concept realiseren voor de connectie en cloud-integratie van haar verdwijnpalen.

Ook JTEKT de wereldwijde markleider in de productie van slipdifferentiëlen voor wagens met vierwielaandrijving klopte bij Sirris aan, onder meer om te onderzoeken of hij nog verder kon automatiseren op de productievloer. Samen verdiepten we ons in de automatisering van intern transport, kwaliteitscontrole en assemblage.

Op het vlak van business zetten we in op digitale diensten die de concepten van 'hyperscale' en 'microcare' aan elkaar koppelen: de capaciteit om een hechte relatie tot stand te brengen met elk van duizenden gebruikers. Zo wist Sirris in het kader van een Europees project drie gedreven Belgische bedrijven samen te brengen, die data wilden inzetten in hun dienstverlening en gewonnen waren voor data-gedreven productmanagement.

Toekomstgerichte investeringen

Om zelf up-to-date te blijven en zelfs een stap voor te blijven, stappen we zo veel mogelijk in nationale en internationale collectieve R&D-projecten. In 2018 waren dat er niet minder dan 130. De uitdagingen waarop we ons focussen, zijn onder meer de impact van data-innovatie ter ondersteuning van bedrijfs- en productieprocessen, operatorondersteuning op de productievloer dankzij allerlei technologieën, de meerwaarde van slimme, lichte en microproducten, en hoe deze te produceren. Dit alles steeds in het ruime kader van ‘Industrie 4.0’.

Daarom investeerden we het voorbije jaar meer dan 2 miljoen euro in nieuwe high-tech infrastructuur. Zo gingen heel wat middelen naar de uitbouw van de Product Development Hub, die krachten en kennis van verschillende expertises en labo's bundelt, en ook onze inspanningen richting 'smart & digital production' kregen een boost. Op die manier willen we onze bedrijven de nodige hulp kunnen blijven verzekeren naar de toekomst toe.

Lees er alles over in ons jaarverslag.

Herman Derache, Managing Director Sirris

 

Download het jaarverslag 2018 als pdf

NederlandsFrans