Overslaan en naar de inhoud gaan

Factory of the Future

Onze technologische industrie staat voor grote uitdagingen: kwaliteit leveren, meegaan met de nieuwe ontwikkelingen, kleine productiereeksen betaalbaar houden, korte doorlooptijden garanderen, in grote hoeveelheden kunnen leveren, duurzaam ondernemen, ... Om dergelijke streefdoelen te bereiken en tot een ‘Factory of the Future’ te komen, zijn enkele belangrijke transformaties noodzakelijk. Dankzij de steun van Sirris en partners helpen we onze fabrieken ‘futureproof’ te worden.

Zeven nieuwe Belgische Fabrieken van de Toekomst

Tijdens de zesde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Audi Brussels uit Vorst, Kautex Textron Benelux uit Tessenderlo, Total uit Evergem en Vandemoortele uit Izegem de titel van Factory of the Future, en dit uit handen van Nathalie Muylle, federaal minister van Werk, Economie en Consumenten. Agoria en Sirris reiken al zes jaar samen de prijzen uit, in samenwerking met Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti, Wood.be en Flanders’ FOOD.

Verder mogen Daikin (Oostende), Rousselot (Gent) en Veranneman Technical Textiels (Ardooie) zich nog drie jaar Fabriek van de Toekomst noemen. In 2017 hebben deze bedrijven een eerste beoordeling gehad. De titel was geldig voor 3 jaar en dus kregen ze opnieuw een audit met een geüpdatete methodologie.

Op 19 juni 2020 mochten drie Waalse ondernemingen een Factory of the Future-award ontvangen tijdens een door Digital Wallonia georganiseerde online persconferentie: Jumo Automation (Eupen), Alstom Belgium (Charleroi) en Valeo (Meslin-l'Evêque).

Om de titel van 'Factory of the Future' te verkrijgen en deze gedurende drie jaar te mogen dragen, moeten de bedrijven inzetten op de zeven essentiële transformaties die beschreven staan in de door Sirris en Agoria opgestelde Made-Different-methodologie. Deze fabrieken bieden hun klanten specifieke producten met grote toegevoegde waarde aan. Ze beschikken over de nodige wendbaarheid om in te spelen op snel veranderende vragen in de markt. Ze staan open voor nieuwe bedrijfsmodellen en zetten resoluut in op digitale productieprocessen, die ze maximaal inzetten, in combinatie met een sterk mensvriendelijke aanpak.

In 2020 telde België 38 Factories of the Future. Ondertussen zijn ook de nieuwe Fabrieken van de Toekomst van 2021 bekend. Ontdek ze hier!

Inspiratie rond zeven transformaties naar fabrieken van de toekomst
Het doel van de onlinecursus ‘The 7 Transformations Experience' die Sirris en Agoria in 2020 hebben gelanceerd, is om concrete informatie aan te reiken die bedrijven nodig hebben om vooruit te gaan, om hun positie en concurrentievermogen op de Belgische, Europese en internationale markt te versterken. In deze cursus worden vragen over de fabriek van de toekomst en de zeven transformaties die daarvoor nodig zijn beantwoord. De aangeboden ervaring is geïnspireerd op de acties van andere bedrijven: digitalisering van de onderneming en haar productiemiddelen, automatisering, flexibele strategie, arbeidsorganisatie, optimalisatie van collaboratieve processen, permanente opleiding van het personeel, ... 
Visie van Sirris-experts op industriële relance na COVID-19
Begin 2020 sloeg COVID-19 ongenadig toe op wereldvlak. De crisis die de coronaviruspandemie veroorzaakt heeft, heeft heel wat veranderingen met zich meegebracht. Hoe gaan maakbedrijven met de situatie om? Wat met de periode na de 'lockdown-light'? En wat betekent dit alles in het kader van Industrie 4.0? Eind april vroegen we het aan onze experts ter zake binnen Sirris tijdens een online rondetafelgesprek.

Met het oog op de heropstart van maatschappij en economie maakten we bij Sirris een stand van zaken op en wierpen we een blik in de toekomst. Senior Engineer Smart and Digital Factory Jan Kempeneers, Program Manager Precision Manufacturing Peter ten Haaf, Alain Jacques, Engineer Smart and Digital Factory, Bart Verlinden, Program Manager Smart and Digital Factory, Business Unit Manager Advanced Manufacturing Walter Auwers en Benjamin Denayer, toenmalig Team Leader Additive Manufacturing bogen zich over vier essentiële vragen en gaven hun visie vanuit hun ervaring met de industrie:

  • Wat betekent de coronavirus-pandemie in het kader van Industrie 4.0?
  • Zullen bepaalde technologieën nu of in de toekomst aan belang winnen?
  • Welke mogelijke effecten kunnen onze bedrijven verwachten na de crisis?
  • Hoe kunnen bedrijven, nu en naar de toekomst toe, reageren om het effect op te vangen?