Coatings

De markt van coatings groeit en evolueert constant. Nieuwe coatinginnovaties worden op de markt gebracht maar zijn in vele gevallen slechts op laboschaal getest. De uitdagingen stellen zich in het optimaliseren, aanbrengen, opschalen en industrialiseren van coatings op reële 3D-producten en in productie. Daarnaast is de duurzaamheid van de coating op het product een erg belangrijke factor in de commercialisatie van het gecoate product. Bij Sirris kunnen we u begeleiden voor het volledige traject of in elk afzonderlijk onderdeel. 

Fase 1: Coating Development

Elke vraag rond coatings op een procescomponent of eindproduct begint met een verkennend gesprek waarin we bekijken wat u van de coating verwacht en onder welke omstandigheden deze zal gebruikt worden. We adviseren u wat volgens onze ervaring de beste oplossing is en welke aanpak u nodig heeft. Daarna tekenen we uw coatingtraject uit. Het maakt niet uit of dit bij Sirris is, bij een andere jobcoater of in-house.

Case: VerometalGra-fix 

Fase 2: Coatingselectie & -modificatie 

In deze fase bekijken we objectief welke commercieel verkrijgbare coating het beste past bij uw vraag. Indien nodig passen we de coating aan zodat deze voldoet aan al uw wensen. We houden de jongste innovaties in het oog zodat uw coating futureproof is en wijzen u op eventuele regelgeving en aangepaste procesparameters die u moet respecteren bij het gebruik van een coating.

Case: Cebo AutomotiveEurotomatVepolaSamsonite

Fase 3: Feasibility lab-scale 2D

Wanneer bepaald is aan welke eigenschappen de coating moet voldoen en deze ontwikkeld is, testen we ze op een vlak substraat. We bekijken onder andere of er een voorbehandeling nodig is om een goede hechting te garanderen, hoe we de coating optimaal aanbrengen en uitharden.

Case: Cebo AutomotiveEurotomatVepolaSamsoniteVerometalGra-fix 

Fase 4: Karakterisering & versnelde levensduurtesten 

Wanneer het sample van een deklaag voorzien werd, is het tijd om te testen. In onze geaccrediteerde labo’s bekijken we hoe de eigenschappen van de coating standhouden door bijvoorbeeld een krastest, uv-test of een versnelde levensduurtest. Door grondig te testen kunnen we u zekerheden geven over uw gecoat product in de toekomst. Indien de coating of de hechting met uw product de testen niet overleeft, dan stellen we deze bij tot we de oplossing hebben gevonden. Uw product is nu klaar voor opschaling.

Case: VeldemanCebo AutomotiveEurotomatVepola, Veldeman IISamsoniteVerometalGra-fix 

  

Fase 5: Opschaling naar 3D

Deze fase blijft de pittigste. Informatie over commerciële coatings zijn meestal gebaseerd op testen op kleine, vlakke samples en ook de handleiding geeft meestal enkel basisinformatie voor het coaten van eenvoudige vormen. Uw product is echter meestal geen eenvoudige vorm, maar een complex product met randjes en moeilijk te coaten delen. Wij bekijken mee hoe u toch een feilloze coating verkrijgt op uw producten en tonen u hoe u dit zelf kan doen. Door gebruik te maken van het coatingplatform van Sirris, opgebouwd uit industriële apparatuur, is het vervolgens een kleine stap naar industriële integratie. Een eventuele pilot batch behoort ook tot de mogelijkheden.  

Case: EurotomatSamsoniteAscoGra-fix 

Fase 6: Industriële integratie

Nu het coatingproces van uw product uitgetekend en gelukt is, kunt u aan de industrialisering beginnen. Kiest u voor een jobcoater of wilt  u het coatingproces integreren in uw productielijn? In beide scenario’s staan we u bij met ons advies en helpen we u met de set-up van de apparatuur, kwaliteitstesten, automatiseren en finetuning. We blijven bereikbaar voor uw vragen en kunnen uw medewerkers opleiden indien u dit wenst.

Case: SamsoniteGra-fix 

Waarom Sirris?

In ons Smart Coating Lab leggen we ons permanent toe op coating en innovatie in verschillende sectoren. Er zijn immens veel verschillende coatings en dito producten die gecoat moeten worden. Dit leert ons dat elke case een unieke set-up vereist. Met 35 jaar ervaring in coating en procestechnieken zijn we zeker dat we ook voor uw innovatie of probleem een oplossing kunnen aanreiken. Doordat we de juiste expertise en infrastructuur voor handen hebben, kunnen we bovendien de doorlooptijd inkorten.

Enkele klantenervaringen

Ontdek hier wie onze klanten zijn, welke vragen zij voor ons hebben en hoe we ze hebben opgelost: