Blik op CES 2020

De deuren van de grootste elektronicabeurs voor het grote publiek ter wereld zijn opnieuw gesloten in Las Vegas. Het is dus het goede moment om terug te blikken en om de grote trends te analyseren van wat de industrie voor de komende maanden in petto heeft.

Met meer dan 175 000 bezoekers, 5 000 tweets per uur tijdens de hele show en 1,2 miljoen posts op Instagram is de CES-beurs in Las Vegas zonder twijfel de grootste elektronicabeurs ter wereld. Meer en meer grote autofabrikanten (Toyota, Honda, Mercedes, Audi, Hyundai enz.) profiteren van de media-aandacht om nieuwigheden op het vlak van infotainment voor hun auto's aan te kondigen. Hieronder volgt niettemin alles wat in 2020 in de elektrowinkels gelanceerd zal worden.

Een grote trend op de beurs dit jaar is de belofte om de ecosystemen van allerlei geconnecteerde voorwerpen in onze omgeving te laten samensmelten. Geconnecteerde voorwerpen worden vanop afstand bediend met een smartphone of met de stem. Ze zijn door artificiële intelligentie met de cloud verbonden en ze maken scenario's mogelijk die inspelen op onvoorziene situaties.

Voorbeeld: de Ballie van Samsung is een hebbedingetje dat lijkt op een tennisbal of een baseball. Het beweegt helemaal zelf in het huis en bewaakt ons interieur, onze huisdieren of onze kinderen. Het kan mensen identificeren, live video uitzenden en allerlei gadgets in het slimme huis aansturen, zoals verlichting, televisies en zelfs een Roomba om schoon te maken als de kat zijn krokantjes heeft omgegooid.

Ballie - Samsung

Het valt ook op dat robots gedemocratiseerd worden en dat ze steeds vaker voorkomen in onze dagelijkse leefomgeving. Om thuis te zorgen voor sfeer als de eigenaar afwezig is, om de kinderen antwoorden te geven of om een dier te vervangen bij ouderen.

Er zijn ook tal van nieuwe vervoermiddelen voorgesteld, tot zelfs een vliegende auto die voor 2024 gepland is!

https://e-novia.it/startup/measy/

https://us.smacircle.com/

https://www.niu.com/en/

Hyundai flying car - partnership with Uber

Verder bevestigt de beurs nogmaals de stijgende populariteit van flexibele schermen die de meest originele en ongebruikelijke vormen kunnen aannemen. Het valt ook op dat accessoires en software voor AR en VR steeds rijper worden.

Kortom, deze editie bevestigt de trends van een erg geconnecteerde wereld waarin alle informatie van onze omgeving, van onze verplaatsingen, van onze gezondheid, van onze auto, ons huis en onze geconnecteerde gadgets met elkaar zullen communiceren om het leven - zogenaamd - 'mooier' te maken.

Nog eentje om het af te leren: een drone ingewerkt in een horloge.