Joey Bosmans
Jeroen Tacq

Corrosie blijft één van de belangrijkste degradatieprocessen van installaties en infrastructuur, en is hiermee de oorzaak van storingen, stilstand, onveiligheid en milieuschade. Innovatie op het gebied van preventie, detectie en reparatie van corrosie is daarom hard nodig. Maak kennis met de state of the art in testen om corrosie op te sporen!

Pascal Pollet

België is het vierde meest productieve land ter wereld, maar onze productiviteitsgroei sputtert. In deze reeks bieden we u telkens enkele praktische tips waarmee u de productiviteit op kantoor en op de werkvloer gemakkelijk kan opkrikken.

Jan Kempeneers
Peter ten Haaf

Haalt u de maximale output uit uw machines? Wilt u weten hoe u meer uit uw machines kan halen? Toegang tot verborgen machinedata, events en aansturingsmogelijkheden kan u wellicht vooruithelpen. Door uw machines op een eenvoudige, cyberveilige en (her)bruikbare manier 'connected' te maken, beschikt u over alle mogelijkheden om de productiviteit en de kwaliteit te verbeteren. Om deze uitdaging aan te gaan ontwikkelde Reniver met de steun van VLAIO de Reniway-toepassing.

Peter ten Haaf

Het gebruik van (real-time) data productieprocessen aan- en bijsturen - in verspaning spreekt men van 'adaptief bewerken' - is de toekomst van productie. Dit wordt mogelijk door de toegenomen beschikbaarheid aan sensoren. Alles staat of valt echter met het beschikken over en begrijpen van een gestandaardiseerd en gestructureerd model, waarin de digitale informatie wordt verwerkt tot een fysieke actie. Dergelijke modellen vormen de sleutel tot een succesvolle digitalisering. In een reeks blogposts brengen we enkele basismodellen onder de aandacht. In dit derde deel bekijken we een model voor de berekening van de snijkracht: de formule van Kienzle.

Peter ten Haaf

Dat we in de voorbije jaren geen bezoek mochten ontvangen, wil niet zeggen dat de technologische ontwikkelingen hebben stilgestaan. Dus, hoog tijd om nog eens de deuren open te gooien en de nieuwste ontwikkelingen binnen 'advanced manufacturing' te demonstreren!

Thomas Vandenhaute

Vanaf oktober 2022 start een volgende cyclus van het Agoria & Sirris lerend netwerk Circular Economy Connect. Het doel is het uitwisselen van kennis, ervaringen en goede praktijken rond circulaire economie. Het netwerk van geëngageerde circulaire bedrijven evolueert naar een werkgroep waarin we via peer-to-peer learning in detail zullen inzoomen op concrete bedrijfscases. Interesse en goesting om deel uit te maken van deze exclusieve groep? Geef ons een seintje!

Jan Kempeneers
Peter Paulissen

Om operatoren te ontlasten van arbeidsintensieve, monotone taken zoals ontbramen, kan automatisering een oplossing bieden. Kleine reeksen en verschillende producten vormen hierbij echter een uitdaging. Het COOCK-project COBOFIN buigt zich over deze problematiek en zoekt gepaste oplossingen aan de hand van generische bedrijfscases.

Jakob Kesteloot

Het Internet of Things (IoT) kan kmo's helpen om hun efficiëntie te verhogen en een wendbare productie te bereiken. Onlangs kreeg ik als IoT-expert de kans om mijn visie hierop te delen met het DIH² Network, een netwerk dat fabrieken wil versnellen door middel van robotica.

Peter ten Haaf

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar vindt SMAFACC ook in 2022 plaats: op 20 september zal het gratis congres rond smart manufacturing opnieuw neerstrijken in het Limburgse Thor Central. Het event is bedoeld om op een laagdrempelige manier in contact te komen met de verschillende aspecten van slimme productie. Als partner van het event zullen Sirris en Agoria erbij zijn.

Pieter Samyn
Patrick Cosemans

De zoektocht naar milieuvriendelijkere coatings voor verpakkingspapier, als duurzaam alternatief voor kunststoffen, komt vandaag in een stroomversnelling. Papier scoort hoog als een mogelijk substraat, maar vertoont een paar minpunten. Gelet op de verenigbaarheid met het papierproductieproces en de uiteindelijke recyclebaarheid gaat de voorkeur uit naar coatings op waterbasis bij gebruik van hernieuwbare materialen. Voor zowel de bescherming van verpakkingspapier met een coating, als voor de recycling van gecoat papier dient rekening gehouden met nieuwe concepten.