3D-printen zonder platform en supports: een nieuwe technologie gepatenteerd door Boeing

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gebruikt 3D-printing in verschillende domeinen. Met een patent op een nieuwe 3D-printtechniek, waarbij voorwerpen geprint worden terwijl ze door magnetische velden in de lucht zweven, tillen ze hun 3D-printing-innovaties naar een hoger niveau.

‘Nugget’: de start van iets nieuws

Boeing ontwikkelde een hoogtechnologische manier van 3D-printing zonder bouwplatform. In de plaats houden magnetische velden de ‘nugget’ – het eerste stukje van het 3D-geprinte voorwerp – tijdens het volledige productieproces zwevend op zijn plaats. Verschillende 3D-printers worden simultaan ingezet om het uiteindelijke voorwerp te produceren. Die ‘nugget’ kan ook gedraaid worden, wat toelaat om ook materialen aan de bodem van het stuk toe te voegen.

Printtechniek met vele voordelen

De nieuwste 3D-printtechniek beschikt over een aantal unieke troeven ten opzichte van de klassieke ‘bottom-up’-variant. Aangezien meerdere printkoppen gelijktijdig printen, produceert de nieuwe techniek aan een opmerkelijk hogere snelheid. Bovendien heeft de ‘nugget’ tijdens het printproces geen steunvlak nodig. Daardoor kan 360 graden rond geprint worden.

Tijdens het printproces zorgen de magnetische velden ervoor dat het voorwerp in wording continu ronddraait. Zo kunnen meer complexe vormen en onderdelen binnenin het 3D-voorwerp gerealiseerd worden. Boeing plant in de toekomst deze 3D-printtechniek verder te ontwikkelen en in te zetten om vliegtuigonderdelen efficiënter en sneller te vervaardigen.

Lees meer over 3D-printing met de magnetische zweeftechniek

 

foto: http://3dprintingindustry.com/2016/02/24/boeings-patents-new-technology-that-3d-prints-levitating-objects/