3D-printend Vlaanderen verenigd in Flam3D

Vlaanderen beschikt over heel wat expertise in 3D-printen of additive manufacturing, maar deze moeten ook vertaald worden naar concrete ondernemingskansen. Daarom werd het onafhankeijke platform Flam3D opgericht, dat een belangrijke rol kan spelen om nieuwe waardeketens te identificeren en ondersteunen. Ook Sirris is nauw betrokken bij dit platform.

Additive manufacturing evolueert razendsnel: zowat elke dag ontstaan nieuwe producten, bedrijven en diensten rond deze veelbelovende technologie. Ook in Vlaanderen beweegt er veel, maar een aantal bedrijven en onderzoeksinstellingen actief in AM geloven dat er nog meer kan als er meer wordt samengewerkt. Daarom hebben ze besloten om een platform op te richten: Flam3D vzw, of voluit 'Flanders Additive Manufacturing and 3D printing Ecosystem'.

Flam3D werd opgericht door KU Leuven, Materialise NV, RSPrint, Sirris, Tenco DDM, T&M Solutions, UGent, Xeikon Prepress NV en Vamac N.V, en is een onafhankelijk platform voor alle belanghebbenden actief in 3D/AM in Vlaanderen. Het  verenigt (eind-)gebruikers, industriële partners, onderzoeksinstellingen en geïnteresseerden. 

De activiteiten omvatten onder meer:

  • het aanbieden van een platform om betrouwbare partners voor uw 3D-uitdaging te vinden, of het nu gaat om rapid prototyping, design, software, printers, grondstoffen of onderzoek
  • de opkomst van de 3D-printing-industrie zorgt voor diverse nieuwe uitdagingen, zoals eigendomsrechten of de goedkeuring van nieuwe medische toepassingen. Flam3D neemt dit op met partners en overheden
  • vertegenwoordiging van Vlaamse bedrijven op internationale beurzen
  • onderzoek naar mogelijke synergiëen en waardeketens
  • informeren over de actualiteit en trends in de wereld van additive manufacturing 

Ook volgen er activiteiten voor het brede publiek en voor onderwijsinstellingen en zal de organisatie optreden als spreekbuis naar de overheid. Dat er nood is aan een dergelijke organisatie, bevestigen de twintig bedrijven en onderzoeksinstellingen die zich ondertussen al aansloten.

Flam3D werd officieel op 9 februari boven de doopvont gehouden met een feestelijk startevent in het Vlaams Parlement.