Belgische composietbedrijven verenigen zich in CFK Valley Belgium

CFK Valley, het belangrijkste netwerk van de composietindustrie in Europa, richt samen met Sirris en Agoria CFK Valley Belgium op. Hiermee krijgen Belgische bedrijven toegang tot een Europees netwerk van composietbedrijven en onderzoekers. In ons land werken een 100-tal bedrijven met composietmaterialen. De start van CFK Valley Belgium werd bekrachtigd op de JEC-beurs in Parijs. 

Het economische centrum van de Europese composietsector bevindt zich in Duitsland. In Stade, nabij Hamburg, hebben zich een honderdtal grote composietbedrijven en onderzoeksinstellingen verenigd in CFK Valley, waaronder Airbus, Fraunhofer Institut en Volkswagen, om onderzoek, business development en netwerking aan elkaar te koppelen. 

CFK Valley heeft sinds kort een Belgische satelliet. Via CFK Valley Belgium kunnen Belgische bedrijven nieuwe contacten leggen met andere composietbedrijven en onderzoeksinstellingen, vaak wereldspelers. Het is ook een kans om aan internationale en Europese onderzoekprojecten te participeren en het innovatiepotentieel te verbeteren. Het partnership rond CFK Valley Belgium geeft de Belgische composietindustrie toegang tot topkennis en topinfrastructuur, opgebouwd in Stade. Bovendien versterkt en verenigt  het nationale en regionale R&D-initiatieven, zoals het SLC-Lab, dat als centrale spil tussen bedrijven en universiteiten fungeert. 

Composietmaterialen worden steeds vaker gebruikt als grondstof voor consumenten- of industriële producten wegens eigenschappen als sterkte, stijfheid, lichtheid en een grote vormvrijheid om producten te vervaardigen. Composieten worden vooral gebruikt in de luchtvaart, automotive, bouw, energie en sport- en vrijetijdsindustrie. Na de financiële crisis van 2008 was de composietsector een van de economische sectoren die zich het snelst herstelden. In de voorbije twee jaren boekte de sector in ons land een omzetstijging van 3,5 procent.

Tags: