Duurzamere schoenen dankzij gebruik van biogebaseerd thermoplastisch polyurethaan

Vaude, Duits fabrikant van stevig schoeisel, heeft zijn volledige zomercollectie herontworpen voor 2018 en verlaagt hiermee de voetafdruk van zijn producten. Dit onder meer dankzij het gebruik van duurzame(re) materialen en innovatieve technologieën, zoals naadloos bovenwerk.

Voortaan maakt Vaude gebruik van een 100 procent gerecycleerd kunststofmembraan voor veel van zijn modellen. Het milieuvriendelijke waterdichte, maar toch ademende Sympatex-membraan is PTFE- en PFC-vrij en bestaat uit een copolymeer van polyester en polyether. De schoenenfabrikant combineert dit materiaal met een 100 procent gerecycleerde voering doorheen zijn volledige collectie. Voor het eerst krijgt de collectie een fluorkoolstofvrije behandeling, speciaal ontwikkeld door Sympatex, samen met zijn partner RUDOLF.

In zijn keuze van andere duurzame materialen gebruikt Vaude voor het eerst biogebaseerd thermoplastisch polyurethaan (TPU) voor het teenstuk en de hielkap, in plaats van het klassieke TPU. Hierdoor verkleint het bedrijf bovendien zijn afhankelijkheid van olie.

Het resultaat van deze ingrepen is functioneel tot op het kleinste detail en een stuk ecologischer dan de voorgangers: meer dan 60 procent van de nieuwe schoenencollectie beantwoordt nu aan de strenge milieu-eisen die het bedrijf zichzelf oplegt via het Green Shape-label.

De nieuwe, milieuvriendelijkere schoenen zullen vanaf het voorjaar van 2018 verkrijgbaar zijn in de winkels.

(Bron foto: Vaude)