Samuel Milton
Tom Jacobs

De snijparameters die bij machinale bewerkingen worden gebruikt, worden gewoonlijk geselecteerd op basis van de aanbevelingen in de catalogus van gereedschapsfabrikanten of op basis van de ervaring van de operator. Dit is niet geoptimaliseerd voor een specifieke toepassing. Bij Sirris kunnen wij u helpen om het gedrag van uw gereedschap te identificeren en de optimale prestaties in uw bewerkingsprocessen aan te boren met een eenvoudige maar beproefde dynamische test.

Jeroen Tacq

Sirris heeft een nieuw, mobiel X-stralen-diffractiesysteem aangekocht voor het opmeten van restspanningen. Dit systeem is uniek in België en biedt een krachtig instrument voor het opmeten van de kwaliteit van verschillende types van onderdelen (gegoten, gesmeed, gefreesd, enz.) en processen (lassen, 3D-printen, shotpeening, warmtebehandelingen). Het vermogen om de lokale spanningstoestand te karakteriseren is zeer nuttig bij het verbeteren van procescondities.

Samuel Milton

Volhardmetalen frezen zijn de meestgebruikte werktuigen in vrijwel elke machinewerkplaats. Procesingenieurs streven een steeds hogere productiviteit na, door de kosten voor werktuigen te verlagen, de bewerkingstijd te verkorten en de kosten per onderdeel te verlagen om de marges te verhogen.

Samuel Milton

In welke mate u een groot werkstuk efficiënt kunt verspanen, hangt af van de structurele dynamiek van alle componenten die deel uitmaken van het proces. Men kan dit als twee systemen opvatten: het eerste heeft betrekking op de werktuigmachine, met onder meer de aandrijvingen in de spindel, de werktuighouder en het snijgereedschap; het tweede systeem heeft betrekking op het te versnijden werkstuk en de instelling van de houder. Voor een effectief snijproces dient men dus rekening te houden met de dynamiek van beide systemen.

Olivier Malek

Structuren worden reeds veelvuldig gebruikt om functionaliteiten aan een oppervlak te geven, met uiteraard de natuur als beste voorbeeld. Echter, om dit in technische toepassingen te gebruiken, moeten we rekening houden met de beperkingen en mogelijkheden die de verschillende (courante) productiemethodes bieden.

Thomas Vandenhaute

Er zijn heel wat afvalstromen in maakbedrijven. Onze interventies bij maakbedrijven brengen regelmatig potentieel voor verbetering aan het licht. In deze blog focussen we op de optimalisatie van de verwerking van spaan- en slijpafval. Deze afvalstroom optimaal valoriseren vereist de afweging tussen heel wat factoren. Een stappenplan kan u daarbij helpen.

Peter ten Haaf

YouniQ Machining is een Vlaamse startup, gevestigd in het Limburgse Zonhoven, die zich specialiseert in het bewerken van aluminium componenten. Wat deze onderneming uniek maakt, is het feit dat het volledige traject van offerte tot NC-programma volledig automatisch verloopt.

Tom Jacobs

Recent vond de EMO-beurs in Hannover plaats. Deze vakbeurs rond verspaning stond dit jaar in het teken van Industry 4.0. Tongtai presenteerde er de VU5, een machine die ultrasoon ondersteund frezen toelaat.

Krist Mielnik

Binnen bewerkingsstrategieën voor ‘high-performance cutting’ (HPC) is trochoïdaal frezen een efficiënte strategie voor het voorbewerken (van moeilijke materialen), en wordt de snijkant over een grotere lengte benut. Om de productiviteit nog te verhogen is er aan de universiteit van Karlsruhe een variante strategie op het trochoïdaal frezen ontwikkeld, namelijk epicycloïdaal frezen.