Gegevens over de impact van nanomaterialen op de veiligheid, de hygiëne en het milieu

De DaNa Database geeft meer informatie over de impact van nanomaterialen op de gezondheid en het milieu, alsook op het risicobeheer en de veiligheid.  

Enkele jaren terug financierde het Duitse ministerie van Onderzoek en Onderwijs de database DaNa Database (Data and knowledge on Nanomaterials) die meer informatie geeft over de impact die nanomaterialen kunnen hebben niet alleen op de gezondheid en het milieu, maar ook op het risicobeheer en de veiligheid.

De publicaties die de funderingen van deze database uitmaken, worden geselecteerd volgens criteria die in de internationale wetenschappelijke wereld zijn erkend.

Zo werden bijvoorbeeld 20 procedures voor de omschrijving en de vergelijking van de biologische effecten van de nanodeeltjes/nanomaterialen ontwikkeld in het kader van een Europees FP7-project.

De database behandelt de volgende punten:

  • Welke applicatie bevat bepaalde nanomaterialen?
  • Komen de mens of het milieu in contact met die nanomaterialen?
  • Wat zijn de gevolgen?
  • Bestaan er risico’s? 

Door een applicatie en het overeenkomstige nanomateriaal te selecteren, reikt DaNa de eigenschappen van het materiaal en de bijbehorende risico's aan, voor zowel de gezondheid als het milieu. 

Momenteel lopen er twaalf onderzoeksprojecten. De database werd voor het laatst bijgewerkt in 2015.

Bronnen