Lidbedrijf CE+T Power wint Google 'Little Box Challenge'

In september vorig jaar berichtten we nog dat CE+T Power als een van de finalisten eindigde voor de 'Little Box Challenge', een wedstrijd die door Google en het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) wordt georganiseerd. Met trots kunnen we nu melden dat de Luikse kmo deze wedstrijd ook effectief gewonnen heeft met haar compacte omvormer Effy, het resultaat van een succesvolle samenwerking met meerdere spelers, waaronder Sirris.

De Little Box Challenge werd in 2014 gelanceerd als een gezamenlijk initiatief van Google en IEEE in hun zoektocht naar een nieuwe technologie om met succes een omvormer te verkleinen tot de afmetingen van een kleine laptop. De innovatieve oplossing van CE+T Power is een grote verbetering tegenover de oorspronkelijke specificatie van de wedstrijd, die 50 W per kubieke inch aangaf. Het winnende ontwerp kan niet alleen uitpakken met 145 W per kubieke inch (8.848 W/liter), maar meet ook slechts 13,77 kubieke inch (0,225 l), wat kleiner is dan een stapeltjes post-it-blokjes en dus veel kleiner dan gevraagd. Dit door enkel gebruik te maken van technologie die al op de markt verkrijgbaar is.

Boost voor verdere innovatie

Voor de kmo betekent het winnen van de Little Box Challenge een unieke head-start om cruciale verbeteringen door te voeren op het vlak van energieopslag. De ambitie van het bedrijf is om enkele kritische en noodzakelijke ontwerpaanpassingen aan te brengen en zo de toekomst van elektriciteit, energie en Smart Home-technologie te veranderen. Het wil zo een oplossing bieden voor de energieopslag in kritische professionele toepassingen. Momenteel wordt de energie opgeslagen als gelijkstroom, maar wordt geproduceerd, getransporteerd en gebruikt onder de vorm van wisselstroom. Om gelijkstroom naar wisselstroom te kunnen omzetten is een omzetter vereist, waardoor van afmetingen veranderen een prioriteit was.

Het ontwerp van CE+T Power werd tot winnaar gekozen boven 18 andere finalisten en uit honderden inzendingen van over de hele wereld. De bekroonde ontwikkeling is het resultaat van het 'Red Electrical Devils'-team, een samenwerking met industriële partners, universiteiten, onderzoekscentra en met de steun van het Waals gewest. Ook Sirris leverde bijdragen tot thermische simulatie en de miniaturisering van de koeling. 

CE+T Power mocht met niet minder dan 1 miljoen USD naar huis.

Tags: