Live on the coated side of life!

Benieuwd welke coating of functionaliteit uw winstmarge kan vergroten? Of hebt u een specifiek probleem waarvoor een oppervlaktebehandeling een oplossing kan bieden? Het Sirris Smart Coating Application Lab gaat de komende maanden op tournee met haar eigen roadshows en brengt de voordelen en toepassingsmogelijkheden van  coatings naar u toe!

Denkt u bij het woord 'coating' of 'oppervlaktebehandeling' aan de verf op uw tuinhuis of het waxen van uw auto? Coatings omvatten veel meer dan dat! Ook uw smartphone of auto-interieur bijvoorbeeld kregen extra functionaliteiten mee dankzij oppervlaktebehandelingen. Coatings zijn niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Een groot gedeelte van de producten die we dagelijks gebruiken zijn al dan niet zichtbaar afgewerkt met een coating. Niet verwonderlijk als je weet dat een oppervlaktebehandeling de gebruikte materialen een nieuwe of extra toegevoegde eigenschap kan geven.

Onbekend is onbemind

Het belang van coatings is niet te onderschatten en het onderzoek naar nieuwe oppervlaktebehandelingen en functionaliteiten biedt alsmaar meer nieuwe toepassingsmogelijkheden. Vaak worden nieuwe coatings in eerste instantie ontwikkeld voor een welbepaalde toepassing in een specifieke sector. Diezelfde coatings kunnen echter ook oplossingen bieden in andere sectoren.  Ondanks de vele mogelijkheden, beschikbare technologieën en bewezen toegevoegde waarde van coatings zijn deze nog niet algemeen ingeburgerd.

Beschermende coatings waren al een belangrijk segment met heel wat toepassingen in een groot aantal sectoren en de voordelen van nieuwere ontwikkelingen, zoals coatings met lage-wrijving, thermische barrières, antireflectie doen het economisch belang van een goede oppervlaktebehandeling alleen maar toenemen.  Recent ontwikkelde deklaageigenschappen, zoals easy-to-clean, antimicrobieel of anti-fingerprint, zijn voorlopig minder bekend, maar kunnen even goed een hoge toegevoegde waarde geven aan producten. 

Een bijkomend voordeel is dat een oppervlaktebehandeling een  additioneel proces is dat geen disruptieve impact heeft op het bestaande bedrijfsproces. De coatingtechnologie is bovendien onmiddellijk inzetbaar via coatingaanbieders en implementeerbaar indien gewenst. 

Roadshows en live events

Recent startte Sirris Smart Coating Application Lab, samen met Agoria het project 'Gericht innoveren met functionele coatings' op. Met dit project wil het Lab bedrijven bewust maken van het belang om te innoveren en dit door middel van oppervlaktebehandelingen. Het wil laten zien dat coatings een hoge toegevoegde waarde hebben en dat een groot aantal van deze technologieën matuur en onmiddellijk toepasbaar is. Hoe? Door gericht en proactief bedrijven te benaderen, regionale themadagen en innovatie-events te organiseren, waar concrete innovaties en toepassingen centraal staan. 

Concreet start het Smart Coating Application Lab in oktober met een reeks van roadshows doorheen Vlaanderen, om zo de kloof tussen het potentieel van oppervlaktetechnologieën en de toepassing te overbruggen. Zowel de ingenieurs van het Application Lab als externe experts geven u een overzicht van de huidige mogelijkheden met oppervlaktebehandeling. Daarnaast getuigen bedrijven uit verschillende sectoren over hoe een oppervlaktebehandeling voor hen een meerwaarde heeft opgeleverd en wordt er ingezoomd op concrete applicaties. 

Wilt u ook kennismaken met het potentieel van oppervlaktebehandelingen en coatings op proces- en/of productniveau? Kom naar de roadshows! Klik hier voor praktische info!

Tags: