Milieuvriendelijke waterafstotende finish voor technisch textiel

Wist u dat er een milieuvriendelijk en kostenefficiënt, maar even performant alternatief voor de bestaande producten op basis van C8-chemicaliën op komst is? In haar lezing 'Environmental friendly and Durable Oil and Water Repellence Finish on Technical Textiles' zal Ing. Ilse Garez van Hogeschool Gent het hebben over de ontwikkeling van deze nieuwe generatie coatings om stoffen water- en vetafstotend te maken.

In de huidige markt zijn technische stoffen van de bekende merken, beschermend textiel inbegrepen, gecoat met perfluorkoolstofprocessen (PCF's), om zeer duurzame olie- en waterafstotende eigenschappen te verkrijgen. Problemen met milieu en gezondheid zijn echter redenen om deze producten te bannen. Deze chemische producten op basis van PFOS en PFOA - C8-chemicaliën genaamd - staan onder druk van de regelgeving, in het voordeel van C6- of C4-chemicaliën, die weliswaar een lagere performantie kennen op het vlak van duurzaamheid en afstootkracht. 

Er is daarom een grote vraag naar gelijkwaardig performante alternatieven voor de C8-producten. Het Europese TEX-SHIELD-project draait rond de ontwikkeling van een innovatieve multifunctionele moleculaire structuur op basis van silicium die chemische verbindingen mogelijk maakt met vezels, om zo een zeer duurzame textielfinish te bekomen die op biologische manier bestand is tegen olie-, vet- en poedervlakken. Ook geschikte depositietechnieken worden hierbij geëvalueerd. 

Deze lezing staat op het programma van de eerste roadshow van het Smart Coating Application Lab, die van start gaat op 16 oktober. Meer info vindt u hier.

Tags: