Niet-destructieve monitoringtechnieken voor mechanische stukken dankzij Rayleighgolven

Wist u dat het met technologieën op basis van Rayleighgolven mogelijk is op niet-destructieve manier de dikte van de coating (en dus eventuele slijtage) van werkstukken na te gaan? En u hiermee ook barstjes aan het oppervlak kunt detecteren? Het antwoord ligt in de eigenschappen van oppervlakte-akoestische golven.

Een Rayleighgolf ('surface acoustic wave' of SAW) is een type golf dat zich over een oppervlakte uitbreidt, zoals een seismische golf. Dergelijke golven komen voor in toepassingen in het domein van elektronica en niet-destructieve controle.

Om dit principe uit de fysica aan te wenden in de industrie, heeft het consortium van onderzoekscentra en universiteiten die actief zijn in het project PRISTIFLEX (een vervolg van het project Interreg IVA - PRISTIMAT) sensoren ontwikkeld op basis van piëzo-elektrische materialen die een zekere flexibiliteit hebben, waardoor sensoren op gebogen oppervlakken kunnen gehecht worden. 

Het  toepassingspotentieel van sensoren is groot:

  • monitoring van slijtage van het oppervlak van stukken
  • monitoring van de dikte van coatings
  • detectie van barsten in het oppervlak
  • mechanische karakterising van materialen
  • ...

Ontdek hoe de integratie van deze technologie in uw producten een meerwaarde kan betekenen, doe mee en klik hier! Of kom op 28 november naar de 'Journée Innovation Transports automobile-ferroviaire' in CISIT te Valencienne (Frankrijk) en neem deel aan de discussie.

Tags: