Nieuwe precisietechnologie gepresenteerd op Euspen 2015

Het jaarlijkse congres van de European Society of Precision Engineering and Nanotechnology (euspen) vond dit jaar plaats in Leuven van 1 tot en met 5 juni. Gewoontegetrouw konden de congresgangers weer rekenen op een hele reeks interessante presentaties, aangevuld met een postersessie over een brede waaier van onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de precisiemechanica in de (micro)biologie en de geavanceerde machinemetrologie.

Een van de blikvangers dit jaar op euspen waren de toepassingen voor de medische technologie met in het bijzonder, hoogprecieze systemen voor oogoperaties en de zogenaamde 'deep-brain-stimulatie'. Andy Gijbels van KU Leuven presenteerde een innovatief systeem dat toelaat om een geneesmiddel in te brengen in aders op het netvlies. De zeer kleine diameters van deze aders, de beperkte werkruimte en het risico op beschadigingen  maken het noodzakelijk dat de chirurg een correcte krachtenterugkoppeling krijgt van zijn gereedschap om het moment dat hij de ader binnendringt te kunnen aanvoelen. Met een nauwkeurigheid van 0,2 mN laat dit systeem toe om gecompliceerde oogoperaties nu op een veiligere en snellere manier uit te voeren.

MRI-compatibel instrument voor deep-brain-stimulatie (TU Eindhoven)

Marc Janssens van de TU Eindhoven liet zijn MRI-compatibel instrument voor deep-brain-stimulatie zien. Het innovatieve ontwerp met hogere torsie- en buigstijfheid liet toe om nauwkeuriger de te behandelen zone te bereiken met de elektrode. Omdat het instrument volledig uit PEEK is geconstrueerd kan het ook in combinatie met een MRI-scanner gebruikt worden, wat de het werk van de chirurg gemakkelijker maakt.

Metrologie

Naast deze medische toepassingen vielen de onderwerpen in de geavanceerde metrologie ook op. Een van de praktisch relevante presentaties werd gegeven door Florentina Pavliček van Inspire AG. Zij heeft laten zien wat de invloed is van de instellingen van een geacclimatiseerde ruimte op de stukken en meetinstrumenten erin aanwezig. Ze concludeerde dat een acclimatisatietijd van minstens een week nodig is alvorens de stukken met hoge precisie opgemeten kunnen worden. Ook een lasersysteem om chronische ontstekingen van gewrichten te kunnen detecteren werd voorgesteld in dezelfde sessie.

Het is duidelijk geworden uit deze geslaagde editie van het euspen-congres dat de precisietechnologie steeds meer een interdisciplinaire vorm aanneemt en dat samenwerking vanuit de werktuigkunde en de (micro)elektronica met bijvoorbeeld de geneeskunde een heel belangrijke rol heeft ingenomen.

Foto's: euspen/TU Eindhoven

Tags: