NLMK Clabecq brengt optimale freescondities in kaart

Om haar manier van werken en haar klantenservice verder te professionaliseren, deed de Belgische NLMK-site een beroep op de precisie-experts van Sirris.

In het Waals-Brabantse Clabecq vlakbij Ittre, bevindt zich de Clabecq-site – het voormalige Forges de Clabecq – van internationaal staalproducent NLMK. De fabriek produceert voornamelijk dunne staalplaten voor de energie- en transportsector, de mijn- en scheepsbouw en de bouwindustrie, maar bedient ook nichemarkten voor onder meer slijtvast staal en hoogsterktestaal.

Om de klantenservice rond frees- of bewerkingsgereedschap en snijcondities te optimaliseren, gingen NLMK Clabecq en Sirris de analytische toer op. Het doel? De optimale snijcondities in één datasheet samenbrengen, om deze mee te geven aan de klant.

In nauwe samenwerking met NLMK Clabecq onderzocht het Precision Manufacturing-team van Sirris de mogelijke snijcondities voor één type staal en twee gereedschapstypes. Voor tal van parameters werd de slijtage van het freesgereedschap opgevolgd. Een arbeidsintensief proces waarbij alle parameters simultaan werden gemeten. Nadien volgde de correcte interpretatie van een veelheid aan slijtagestatistieken.

Wat het resultaat van het onderzoek was, Dat ontdekt u in de referentiesectie op onze website!

Dit succesverhaal vindt u samen met nog heel wat andere terug in het Sirris-jaarverslag van 2015.