Productie met 3D-printen als businessmodel van morgen?

Nieuwe technologie maakt nieuwe business mogelijk. Getuige daarvan is het groeiend aantal ‘digiproneurs’: ondernemers die digitale middelen - zoals 3D-printen - aanwenden om tastbare innovaties te ontwikkelen. Geen evidente stap voor starters, die vooral de kost van tijd en geld vrezen. 

U kon al lezen hoe het tot ‘digiproneur’ te schoppen en hoe tastbare problemen op te lossen met 3D-printen. In dit sluitstuk bekijken we het businessmodel en maken we de brug naar ‘co-creatie’.

Klassieke productie: goedkoop, geen meerwaarde

Voorlopig wordt nog heel wat van de producten op de Westerse markten in China of andere lagelonenlanden gemaakt. Voor de producent betekent dit lage kosten, voor de klant goedkope goederen. Van meerwaarde is echter geen sprake: de producten zijn uniform in (lage) kwaliteit en gemakkelijk inwisselbaar.

Een perfect voorbeeld is de smartphone. iPhone of Android, in wezen zijn de verschillen slechts minimaal, want hun onderdelen komen uit dezelfde fabriek. Nu personalisatie steeds belangrijker wordt, lijkt dit productiemodel niet langer houdbaar.

‘Op maat’ in opmars

Het grote nadeel van massaproducten is dat ze steeds goedkoper geproduceerd moeten worden. Probeer als starter maar eens te concurreren tegen dergelijke lage prijzen. Voor software - zoals apps - weigeren klanten dan weer te betalen: het welbekende fenomeen van de 'willingness to pay'. Gepersonaliseerde en op maat gemaakte producten blijken vandaag dan weer wél winstgevend. Het verschil? Hun toegevoegde waarde. Die kan liggen in:

  • Participatie. NIKEiD is hét voorbeeld van de customization-trend: consumenten kunnen al een tijdje hun schoenen in een eigen stijl ontwerpen. Het enthousiasme valt te lezen in Nikes groeiende omzet en marges.
  • Connectie. Het succes van platformen zoals Etsy, waarop creatieve ondernemers unieke producten aanbieden aan mogelijke kopers, wijst op deze groeiende markt.

Zes voordelen van gepersonaliseerde productie

3D-printen is momenteel de techniek bij uitstek om unieke producten te creëren. In tegenstelling tot wat vele ondernemers denken, kan die aanpak zelfs goedkoper en sneller dan de klassieke maakindustrie. Al is een eigen 3D-printer niet meteen goedkoop, er bestaan (voorlopige) haalbare alternatieven. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een service provider of van een fablab in de buurt. Met 3D-printen kunt u immers:

  1. producten afstemmen op individuele wensen - elk object krijgt een persoonlijk tintje
  2. volumes klein en productiekosten laag houden - is er vraag, dan is er productie
  3. razendsnel leveren - klassieke productiemethodes vragen meerdere weken tijd
  4. efficiënter produceren - u verbruikt minder materiaal en grondstoffen
  5. lokaal produceren - niet (meer) elders, zoals in China
  6. uitpakken met hoogwaardige eindproducten.

Integreer co-creatie in je businessmodel

In de toekomst zal 3D-printen steeds belangrijker worden en onze klassieke productiemethodes overstijgen. Belangrijke motor hierachter is de consument zelf, die meer en meer mee beslist en ontwerpt. Ondernemers moeten dan ook anticiperen op deze trend van ‘co-creatie’. Het is een kwestie van toegevoegde waarde te creëren, en zo winst en vertrouwen te boeken.

Deze tekst is gebaseerd op een blog die eerder op Xerius.be verscheen.