Trillingen op de spindel compenseren met tegentrillingen

Recent vond de EMO-beurs in Hannover plaats. Deze beurs rond verspaning stond dit jaar in het teken van Industry 4.0. Siemens presenteerde op de EMO in Hannover de Active Vibration Absorber Unit, die trillingen dempt door een tegentrilling.

De module, die op een spindel of tafel gemonteerd kan worden, legt een demping op aan optredende trillingen door een tegentrilling. Het optreden van trillingen zijn immers een van de belangrijkste bronnen van gereedschapsslijtage en van een onvoldoende kwaliteit van de producten. Ze laten sporen na en kunnen leiden tot gereedschapsbreuk. Onderzoekers en bedrijven zijn al jaren op zoek naar oplossingen om trillingen te kunnen meten, voorspellen en vermijden.

Het systeem van Siemens meet de trillingen op met sensoren, activeert op de juiste frequenties en kan dit zo compenseren. Het werkt slechts in één richting (bijv. een X- of Y-richting). Het systeem zal dus in een meervoud moeten aangebracht worden indien er trillingen in diverse richtingen kunnen optreden. Is een machine uitgerust met de Siemens Sinumerik-sturing, dan is het systeem eenvoudig te installeren. Ontbreekt deze, dan is een extra module nodig om de conversie te maken.