Ultrasoon ondersteund frezen van aluminium

Recent vond de EMO-beurs in Hannover plaats. Deze vakbeurs rond verspaning stond dit jaar in het teken van Industry 4.0. Tongtai presenteerde er de VU5, een machine die ultrasoon ondersteund frezen toelaat.

Aan het gereedschap wordt een zeer hoogfrequente trilling (van enkele micrometers in amplitude) opgelegd die ervoor zorgt dat de krachten tijdens het verspanen verlaagd worden.

Anders dan bij de DMG Sauer-machines (die jaren geleden als eerste met deze technologie op de markt kwam) wordt de trilling opgewekt in de spindel en dus boven de gereedschapshouder. Dit laat toe om met standaard houders en gereedschappen te werken, wat een voordeel kan zijn.

Frequenties tussen 15 en 45 kHz worden met deze machine bereikt. Klassiek wordt deze technologie ingezet bij harde en brosse materialen (zoals keramiek), maar de machinebouwer stelde ook een case voor van het ultrasoon ondersteund frezen van aluminium. Het hamerend effect dat opgewekt wordt door de trilling, zorgt ervoor dat het toplaagje van het aluminium onderdeel licht gehard wordt, waardoor het in sommige gevallen een betere functionaliteit heeft (bijv. slijtvastheid).

Bij Sirris is de technologie van het ultrasoon ondersteund frezen aanwezig.  

Tags: