Welk fysiek probleem los jij als start-up op met 3D?

Al een tijdje zwaaien digitale ondernemers de plak met hun vindingrijke apps, softwarepakketten en online diensten. In diezelfde digitale wereld zien we vandaag een nieuwe generatie opstaan: de zogenoemde ‘digiproneurs’. Zij gaan een stap verder en wenden digitale middelen aan om op een snelle en efficiënte wijze tastbare, fysieke producten te ontwikkelen. De katalysator? 3D-printen!

Een onderneming staat of valt met haar fundering: een unieke oplossing bieden voor een prangend probleem. Gezien de huidige digitalisering, vinden ondernemers die vaak in apps. Door recente ontwikkelingen winnen ook revolutionaire productiemethodes zoals additive manufacturing of 3D-printen stilaan aan belang.

De opkomst van het internet bood ondernemers een gloednieuw arsenaal aan mogelijkheden. Plots werd het mogelijk om on-demand en aan de hele wereld een product of dienst aan te bieden. Online werd het nieuwe speelterrein. Geen wonder dus dat ondernemers de voorbije jaren hun heil vooral in apps en andere software zochten. De voordelen zijn niet min:  

  • Ze vragen weinig investering.
  • Lange productieketens en complexe assemblages zijn verleden tijd.
  • Je hoeft geen voorraad aan te leggen.
  • Je bereikt een groter publiek.

Terug naar hardware

Maar dat niet elke ondernemer hoeft af te hangen van apps, bewijst de opkomst van additive manufacturing. Deze productietechnologie laat immers toe om onder dezelfde startcondities als hierboven, fysieke producten te ontwikkelen. Aan starters om de klik te maken en deze uitdaging aan te gaan. Want wie een duurzame toekomst tegemoet wil gaan, kiest opnieuw voor een stuk hardware in de productmix.

3D-oplossingen voor dagdagelijkse problemen

Hoe kan je nu als ondernemer oplossingen bieden voor een bestaand probleem bij je potentiële klanten? Onderstaande voorbeelden geven alvast aan dat er ontelbare, dagdagelijkse gebreken bestaan die je met slimme, geprinte producten kan oplossen.

  • Simpele problemen verhelpen met eenvoudige producten: een fiets repareren of verbeteren was nog nooit zo makkelijk dankzij fietsonderdelen op maat.
  • Bestaande producten opwaarderen: de meest intense muziekervaring beleef je tegenwoordig met gepersonaliseerde oortjes.
  • Slimme technologieën gebruiken om hoogwaardige producten te creëren: de Amerikaanse start-up Sols slaat een gat in de markt met 3D-geprinte inlegzolen.

Deze tekst is gebaseerd op een blog die eerder op Xerius.be verscheen.