Cirkel
Herfabricatie, herstel , opwaardering, refurbishing, hergebruik, … het zijn stuk voor stuk waardevolle circulaire strategieën. Alleen, hoe kan u er zeker van zijn dat u de meest geschikte strategie specifiek voor een kmo-context exploreert en uittest? Via dit project kan Sirris u de aanpak en praktische handvaten (technologieën, tools, …) aanreiken die u helpen de risico’s te beperken en de kans op succes te vergroten. 

Projectduur: Maart 2022 - Februari 2024

Nieuws!

  • 01/03/2022 – Kick off project & communicatie en kans tot aanmelden
  • 09/05/2022 - Eerste begeleidingsgroep
Context
Dat je aan producten met een lange levensduur, vooral in een B2B-context, meer waarde kunnen ontlenen door ze goed te onderhouden, te upgraden, herstellen, herfabriceren is een circulaire evidentie. Anderzijds zijn er bijzonder veel factoren die een impact hebben op het economisch succesvol kunnen opzetten van zo’n levensduur verlengende activiteiten. Vele maakbedrijven zien en ervaren deze grote onzekerheden en risico’s ook.

Doelstelling
In dit project werken we een aanpak en methodes uit om de verschillende onzekerheden stap voor stap aan te pakken. Meer nog, door alleen die uitdagingen op de radar te zetten die op dat moment voor uw bedrijf het belangrijkste zijn, bent u zeker dat u de prioritaire zaken eerst aanpakt. We stellen daarvoor hulpmiddelen zoals een checklist, schema’s en stappenplannen op die u in functie van uw noden kan gebruiken.  

Daarnaast reiken we ook de meest zinvolle technologieën aan die kunnen helpen om de efficiëntie van de remanufacturing-activiteiten te ondersteunen. Ook hier voorzien we een preselectie van technologieën in relatie tot uw situatie.

 

Aanpak
Voor de verschillende stappen die een bedrijf doorloopt om tot een nieuwe operationele activiteit te komen, zijn er specifieke vragen en onzekerheden die opgelost moeten worden.  

Voor elk van deze fasen (zie schema) brengen we bedrijfservaring en theoretische inzichten samen  praktische hulpmiddelen op maat van kmo’s.

In de eerste fase stellen we een caseboek samen van toonaangevende en inspirerende bedrijven waaruit we inzichten verzamelen waarom deze cases succesvol zijn. Aanvullende stellen we een aantal sleutelvragen op die een kmo kan benutten om de meest veelbelovende strategieën te identificeren. Die vormen dan het startpunt voor verdere actie en validatie. Zo zullen OEM’s andere kansen onderzoeken dan service bedrijven of bedrijven die onderdelen fabriceren. 

 

Doelgroep
Doelgroep zijn kmo’s die het potentieel van remanufacturing willen exploreren. We focussen op B2B, eerder dan op B2C, zowel op maakbedrijven als service- bedrijven(onderhoud, herstel, …), die de levensduur van producten helpen verlengen. 

Referentie
COOCK Cirkel

Financiering
Vlaio 
Interne links
Meer info over circulaire economie vindt u hier

Informatie

Zo kan u betrokken raken bij dit project:
 

  • Neem contact met ons op met uw specifieke case voor een vrijblijvend intakegesprek: we zoeken twee relevant use cases waarop we de instrumenten die we bouwen wensen te valideren. We zoek bedrijven die echt aan de slag gaan met remanufacturing en ook bereid zijn om de instrumenten, tools, aangereikte technologie uit te testen voor hun product of in hun herfabricageproces.
  • Bent u graag betrokken vanop de eerste rij en wenst u mee de eerste inzicht te verwerven? U kunt zich tot 26 april aanmelden om deel uit te maken van onze begeleidingsgroep of consultatiegroep.  Contact: Thomas Vandenhaute
Benieuwd naar meer ? Blijf op de hoogte dankzij onze blogposts!
Onze experts houden u op de hoogte van het Cirkel project en nog veel meer. Ze houden voor u de vinger aan de pols en delen hun inzichten via hapklare artikels.

Hoe kunnen we u ondersteunen?

Meer weten over het Cirkel project? Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw onderneming ? Contacteer ons. Onze Circular Economy Project Leader, Thomas Vandenhaute, helpt u graag verder.