ECHT 2020 focust op carboneren, carbonitreren en koolstofgebaseerde oppervlakte-engineering

Van 30 november tot 2 december organiseert de 'Vereniging voor Warmtebehandelingstechniek' (VWT) in samenwerking met A3TS een driedaagse conferentie rond het carboneren, het carbonitreren en oppervlaktelagen op basis van koolstof in Antwerpen. (is nieuwe datum voor uitgestelde editie van maart omwille van corona-crisis)

Koolstof zorgt als een van de belangrijkste elementen in staal voor de gewenste eigenschappen in de kern, de rand en het oppervlak. De optimale eigenschappen voor de rand en de kern worden voornamelijk verkregen door thermochemische warmtebehandelingen als carboneren en carbonitreren. De optimale oppervlakte-eigenschappen in talrijke toepassingen worden verkregen door diverse koolstofgebaseerde engineeringtechnieken, waaronder PVD en CVD.

Toepassingsdomein

Er bestaan veel specifieke en op toepassingen gebaseerde processen en technieken die elk hun voor- en nadelen hebben. Sommige ervan verkeren nog in de ontwikkelings- of optimalisatiefase en andere bestaande processen worden verbeterd door nieuwe wetenschappelijke inzichten door gespecialiseerde instellingen. Het toepassingsdomein van het carboneren en aanverwante technieken is zeer breed en wordt in vrijwel alle sectoren van de technologische industrie aangewend.

De constante evolutie en de vraag naar nieuwe toepassingen doet een permanente nood aan verbetering van de bestaande processen ontstaan, naast de ontwikkeling van nieuwe processen en technieken. De drijvende kracht voor deze evolutie zijn hogere kwaliteitseisen, toenemende prestaties van de onderdelen, rentabiliteit, competitiviteit en de groeiende milieueisen. Het gebruik van computers, numerieke methoden, specifieke software en elektronische apparatuur nemen in de warmtebehandeling een steeds belangrijker plaats in. De conferentie wil voor elk van deze thema’s een duidelijk inzicht bieden aan iedereen die direct of indirect betrokken is bij het carboneren van staal en aanverwante technieken.

Programma

Het officiële programma met de voordrachten is beschikbaar op de website.

Volgende thema’s komen hier aan bod:

  • Nieuwe trends en uitdagingen
  • Gebruik van numerieke methodes voor de simulatie en ontwikkeling van processen
  • Industrie 4.0
  • Microstructuur en interne karakterisering
  • Koolstofgebaseerde lagen
  • Lagedruk-opkolen
  • Diffusieharden van roestvast staal

Naast de voordrachten is er ook een technische postersessie gepland. Tijdens een 'table-top'-expositie zullen een aantal bedrijven hun activiteiten voorstellen. Sirris zal op haar stand de mogelijkheden van haar testlabs voorstellen. Hier krijgt u de gelegenheid om vragen rond mogelijke testen te stellen aan de aanwezige experts.

Meer over de conferentie, die van 30 november tot 2 december 2020 plaatsvindt in Antwerpen, vindt u hier.

(Bron foto: https://www.a3ts.org/echt2020/)

Tags: