Eerste stap naar kwalitatief betere industriële messen gezet

Dit jaar ging het COOCK-project QualiKnife, dat de kwaliteit en levensduur van industriële messen wil verbeteren, van start. Nu ook de eerste input van bedrijven binnen is, zullen een aantal typische cases rond verschillende snijmodi en types van te snijden materiaal worden gedefinieerd en kwaliteitsaspecten belicht.

Begin 2021 werd het COOCK-project QualiKnife rond industriële messen aangevat. Op 4 februari vond een webinar plaats als kick-off voor het project. Dertien bedrijven hebben deze inleiding online gevolgd en hun ervaringen meegedeeld. Reeds drie bedrijven werden ondertussen bezocht en hebben hun toepassing met Sirris besproken.

De bedoeling is in eerste instantie om een aantal typische cases of 'generatieve' demonstratoren te definiëren rond verschillende snijmodi en types van te snijden materialen (zie tabel).

Matrix

Het toepassingsgebied van industriële messen is ongetwijfeld zeer breed. Vandaar dat we een matrix volgens de bovenstaande tabel hebben opgesteld. Nagenoeg alle materialen worden van bij de productie op maat gesneden. Ook in huis zijn messen overal aanwezig, denk aan scheermesjes tot keukenmessen, scharen en papiermessen. Hoewel het project zich richt naar de grote messen voor industriële productie en niet naar messen voor huishoudelijk gebruik, zijn er gelijkenissen tussen beide groepen.

Kwaliteitsaspecten

In de komende maanden zal telkens één aspect van de kwaliteit van messen worden belicht:

  • De substraatmaterialen
  • De warmtebehandelingen
  • De geometrie
  • De weerstand tegen slijtage
  • De weerstand tegen corrosie
  • De oppervlaktebehandelingen
  • De slijpbehandelingen

Voor elk van deze deelaspecten zal een voorbeeld gegeven worden van 'best practice' en hoe Sirris bepaalde van deze aspecten voor u kan testen en nieuwe of bestaande toepassingen kan verbeteren. De bedoeling is om bedrijven een beter metallurgisch inzicht te geven rond de materiaalkeuze, de verschillende behandelingen en het gedrag van messen tijdens het gebruik. Deze kennis overdragen en zoveel mogelijk delen met de geïnteresseerde bedrijven uit de doelgroep is één van de doelstellingen van het project.

Heeft u interesse om ook deel te nemen aan de gebruikersgroep of heeft u een interessante case die u wilt delen met andere bedrijven? Neem dan zeker contact met ons op!

Het COOCK-project QualiKnife komt tot stand dankzij de financiële steun van de VLAIO.