Fietsproducent Cowboy valideert e-bike voor Europese markt bij Sirris

Dit jaar maakt de e-bike van Cowboy zijn intrede op de Europese markt. Voor het ontwerp van de e-bike en gestandaardiseerde en op maat gemaakte testen van de fiets werkte het bedrijf samen met Sirris.

De fietsen van Cowboy integreren een intuïtieve trapassistentie waardoor de bestuurder zich moeiteloos kan voortbewegen. De e-bike fietst zeer soepel en tot 70 km ver dankzij de uitneembare accu. Na een succesvolle lancering in 2018 werkt het team van Cowboy volop aan een tweedes versie van de e-bike met een krachtigere batterij en technische verbeteringen. Cowboy wil zijn fiets maximaal verbeteren om deze te introduceren op de Europese markt.

Weerstand tegen schokken en trillingen

Begin 2019 ging Cowboy in zee met Sirris om validatietesten uit te voeren op zijn e-bike. Sirris beschikt immers over eigen onafhankelijke testlabs en de nodige expertise om maakbedrijven te helpen bij het testen en verbeteren van hun producten. De onderneming deed beroep op de coating- en kunststofexperts voor advies over de geschikte testopstellingen en de uitvoering ervan. Zo werd de weerstand tegen schokken en trillingen getest in een speciale opstelling en werd de duurzaamheid van de componenten gecontroleerd bij blootstelling aan uv-licht en vochtige zoutnevel. Deze versnelde-levensduurtesten laten toe om op een korte periode van amper drie maanden mogelijke defecten te initiëren die tijdens normaal gebruik pas na vele jaren de kop opsteken. De informatie uit deze testen moet het kwaliteitsteam van Cowboy in staat stellen om de fiets nog verder te verbeteren.

Een jaar in de zon

Om het effect van schokken en trillingen na te gaan op elektrische en mechanische componenten werd de fiets in een opstelling geplaatst die gespecifieerd staat in de norm NBN EN 14764 c.2. De test werd uitgevoerd bij een maximum snelheid van 18 km/u gedurende 29 uren, wat overeenstemt met een afstand van 526 km. Na afloop van de test werden geen mankementen vastgesteld.

Verschillende kunststofonderdelen en gecoate delen van de elektrische fiets ondergingen een uv-verouderingstest in het Smart Coating Lab van Sirris. Deze test combineert cycli van schadelijke uv-straling en condensatie bij verhoogde temperaturen om de impact van zonlicht versneld (factor 1:12) te simuleren. Op verschillende tijdstippen werden de onderdelen geïnspecteerd op tekenen van degradatie en verkleuring. Enkele onderdelen vertoonden een verkleuring. Cowboy bekijkt de mogelijkheden om deze onderdelen in de toekomst in een andere kunststof uit te voeren.

Corrosiegevoeligheid

Bovendien werd de volledige fiets, wielen inbegrepen, op corrosiegevoeligheid getest in een zoutnevelkamer gedurende 1.000 uren, volgens ASTM B117. In de testkamer werden eveneens onderdelen van verschillende leveranciers getest die dienden als benchmark of die in een volgende generatie Cowboy-fietsen kunnen ingezet worden als componenten. Deze test leverde zeer waardevolle informatie op over de resistentie tegen roestvorming van de verschillende componenten.

Op basis van de resultaten ging Cowboy aan de slag om met een verbeterde versie van de e-bike op de markt te komen. Naast de testen uitgevoerd door Sirris, werd door Cowboy nog een klimaattest uitgevoerd, waarbij de afwezigheid van condensatie in elektronische behuizingen werd geverifieerd door continue datalogging. Het bedrijf blikt terug op een succesvolle samenwerking met Sirris en zal alle informatie van de uitgevoerde testen bundelen om de kwaliteit van de e-bike te blijven verbeteren.

Deze blogpost is gebaseerd op een publicatie in het VOM-magazine van juni 2019.

Meer info over onze testen is te vinden op testlabs.sirris.be.

Tags: