Grote klimaatkamer voor het testen van machines in extreme klimatologische omstandigheden

Onze klimaatkamer testfaciliteit wordt door Belgische & internationale OEM’s en componentleveranciers uit verschillende industriesectoren gebruikt voor het testen en valideren van grote en zware elektromechanische machines in extreme klimaatomstandigheden. In de grote klimaatkamer worden er extreme temperaturen, temperatuurcycli, vochtigheid en belastingen met infrarood zonlicht gesimuleerd.

Unieke klimatologische test infrastructuur op maat van de industriële behoeften

Onze grote klimaatkamer werd ontworpen met een aantal unieke eigenschappen om bedrijven uit verschillende sectoren te ondersteunen bij het testen van prototypes die moeten werken in extreme omgevingen wereldwijd. Specifiek mikt de faciliteit op bedrijven die grote en zware machines fabriceren. De unieke eigenschappen van de klimaatkamer voor het testen van dergelijke machines zijn onder andere de grote binnenafmetingen (10,6 m x 7 m x 8 m testruimte) en een gewichtscapaciteit van meer dan 150 ton. Dankzij deze specificatie is het mogelijk om zware machines te testen of meerdere prototypes in één testsessie te valideren. De klimaatkamer is geïnstalleerd op een breakbulkterminal in de haven van Antwerpen. Dit zorgt voor een vlotte logistiek via water-, spoor- en landwegen en maakt het voor onze internationale klanten gemakkelijker om de gerichte proefstukken te laden en te lossen. 

climate chamber testing

De testtemperaturen kunnen variëren van -60 °C tot +60 °C, waardoor het mogelijk is om alle omgevingstemperaturen die voorkomen op aarde zoals extreme arctische koude of warm woestijnklimaat te testen in het labo in gecontroleerde omstandigheden en, dit met een hoge precisie van ±1K.  Door het geïnstalleerde koelvermogen kan 250 kW aan hitte gecompenseerd worden  bij -20 °C, 30kW bij -60 °C. Het grote koelvermogen laat ook een snelle omgevingskoeling toe van +60 °C naar -40 °C in één uur. Dankzij de ruime specificaties van het koelvermogen, is deze testinstallatie perfect voor het valideren van bijvoorbeeld koud opstartgedrag en het functioneel testen van prototypes in een koud klimaat. 

Het laboratorium is ook uitgerust voor het uitvoeren van luchtvochtigheidstests en droge hitte testen in een scala van ±2%RH tot ±95%RH. Bovendien biedt het laboratorium ook een IR-zonnehitte array  met een bereik van 10 - 950W/m² voor de simulatie van infrarood zonnewarmte, software voor het programmeren van thermische cycli, luchtafvoersystemen voor voertuigentesten, luchtventilatoren, een thermische camera en gerichte data-acquisitie systemen ter beschikking om zo  one-stop-shop klimaatkamer testen te kunnen uitvoeren.  

Naast deze unieke testinfrastructuur en de bijhorende testdiensten, kunnen onze laboratorium en testingenieurs ook extra adviesondersteuning bieden voor: 

  • Test planning en experiment design m.b.t. klimaatkamer testen
  • Test engineering
  • Thermische modellering & simulatie, ondersteuning voor Model validering

Hier vindt u een gedetailleerde fact sheet van de grote klimaat kamer

Validatie van extreme werkomstandigheden voor verschillende industrieën

Vaak moeten verschillende machines, zoals windturbine-onderdelen, off-highway voertuigen, machines voor bouw en mijnbouw, elektrische stroomnetinfrastructuur, componenten voor de lucht -en ruimtevaart en defensieuitrustingen, in staat zijn om te overleven en te werken in extreme temperaturen en klimaatomstandigheden. Dit kan -afhankelijk van het toepassinggebied- variëren van arctische koude tot tropische warmte en droge woestijnhitte. Wij bieden een uniek testlabo voor het testen en valideren van dergelijke machines in alle mogelijke klimaatomstandigheden op aarde, om zo een betrouwbare werkingen te garanderen. 

Lees meer...

vehicles climate chamber