Hackathon rond digitale noden van bouwbedrijven

50 deelnemers, 11 coaches, 48 uur, 4 thema's, daar draait het van 20 tot 22 april om tijdens de eerste Belgische hackathon voor bouwbedrijven, georganiseerd door de Confederatie Bouw en WTCB. Het doel van dit initiatief? De digitaliseringuitdagingen van de bouwbedrijven en de uitdagingen rond de ontwikkeling van business-ICT aanpakken.

Ook Belgische bouwbedrijven moeten echt digitaliseren. Open data en big data zijn ook voor hen essentieel. Digitalisering is zelfs de belangrijkste factor voor ontwikkeling en concurrentievermogen van deze bedrijven voor de volgende jaren. Bouwbedrijven hebben vandaag echter nog maar weinig contact met de ICT-sector. Problemen van bouwbedrijven oplossen biedt nochtans een enorm marktpotentieel voor start-ups en bestaande of toekomstige ICT-dienstverleners.

Synergie tussen sectoren

Daarom lanceren Confederatie Bouw en de technologische dienst van het WTCB de eerste hackathon voor bouwbedrijven rond digitalisering. Het innovatieve, meerdaagse evenement, waarbij een groep vrijwillige ontwikkelaars bij elkaar komen om gezamenlijk te programmeren, zal focussen op de specifieke behoeften van alle bouwbedrijven, ongeacht de omvang. Het doel is de ontwikkeling van nieuwe en verbetering van bestaande oplossingen. Daarbij zal ingespeeld worden op de noden van de bedrijven, met tegelijkertijd een digitalisering van de werkwijzen. Dankzij deze oplossingen zal de concurrentiepositie van de bouwbedrijven kunnen verbeteren en worden er nieuwe synergiën tussen Belgische actoren tot stand gebracht. 

Het event moet de ICT-sector met de bouwbedrijven doen praten. Dit moet uitmonden in de ontwikkeling van innovatie in bouw- en ICT-bedrijven, de digitale groei van bouwbedrijven door in te spelen op hun behoeften, nieuwe instrumenten en methodiek voor bouwbedrijven om tijdens en na het evenement te innoveren, ... 

Concreet

Tijdens het weekend van 20-22 april komen in Brussel 50 deelnemers samen om in multidisciplinaire teams innovatieve oplossingen te creëren binnen het centrale thema 'Digital Construction'. Ze worden hierbij ondersteund door vooraanstaande coaches, ontwikkelaars en ontwerpers uit België. Hieruit moeten nieuwe projecten en start-ups voortvloeien.

De uitdagingen die tijdens deze eerste hackathon worden aangepakt zijn 'Artificial Intelligence and the use of Big Data in Construction', Digital experience with 3D Technology', 'Automated Lean measurement' en 'Track & Trace and IoT made available across the industry'.

Interesse om deel te nemen? Meer info en de mogelijkheid om in te schrijven vindt u hier. Dankzij het partnerschap tussen Sirris en WTCB geniet u van een speciale korting (kortingscode: SIRRIS_HackDC).

 

Tags: