Help mee de veiligheid van autonome robotsystemen te verhogen

Hoe kunnen cobots, collaboratieve robots, AGV's en andere (half-)automatische systemen veilig opereren zonder daarbij in een kooi te zitten? Binnen een nieuw project, waaraan Sirris als partner meewerkt, gaan we op zoek naar geschikte veiligheidsoplossingen... en gebruikers!

Industrie 4.0, de vierde industriële revolutie, zal leiden tot een aanzienlijke stijging in de autonomie van de systemen rond ons. Voor de slimme fabriek betekent dit voornamelijk collaboratieve robots en AGV's. Autonomie betekent echter dat we het mogelijk maken systemen beslissingen te laten maken die voorheen door mensen werden gemaakt, wat enkele uitdagingen rond veiligheid met zich meebrengt. De uitdagingen worden groter door het uitgebreide gebruik van dergelijke machines op plaatsen waar nauwe interactie is tussen mensen en machines. Om mensen en de maatschappij de werking van deze systemen volledig te laten vertrouwen, is het nodig hen voldoende vertrouwen in ontwerp en overtuigende bewijsvoering voor hun vertrouwen te verschaffen.

Uitdagingen in veiligheid

De uitdagingen die samengaan met veiligheidsgaranties van autonome systemen mogen niet onderschat worden. Het is dan ook niet verrassend dat er enkele nieuwe normen en richtlijnen in de maak zijn die wellicht gevolgen hebben voor heel wat toepassingsdomeinen. Tegelijk zijn de laatste jaren heel wat innovatieve, baanbrekende ideeën voorgesteld in academische literatuur om de veiligheid van autonome systemen te garanderen. De twee belangrijkste:

  • nieuwe technieken voor gevaren- en risicobeoordeling die starten van een kijk op het volledige systeem als dynamisch controleprobleem in plaats van een probleem door falen van een component.
  • dynamisch risicobeheer en veiligheidsgarantie waarin de voornaamste verandering is dat tijdens de doorlooptijd het autonome systeem zelf redeneert over zijn veiligheid en zelf bepaalt of en hoe het veilig werken is.

Project met hands-on begeleiding

Gezien de snelle evolutie van autonome systemen is het belangrijk dat Vlaamse bedrijven zich bewust zijn van deze evoluties en praktijkgerichte begeleiding krijgen over hoe deze technieken in de praktijk om te zetten. Dit is het doel van het nieuwe TETRA-project 'Safety Assurance 4.0 - Managing Safety Risks for Industry 4.0', met Sirris als projectpartner en M-Group van KU Leuven Campus Brugge als projectcoördinator.

Kennisoverdracht zal worden bereikt via presentaties en lezingen door de eigen onderzoekers of internationale experts op uitnodiging. Bovendien willen we via casestudies in zowel academische als industriële omgevingen tot trainingsmateriaal en de organisatie van 'how-to'-trainingen komen. Het project zal meer bepaald een use-case opnemen van een grote industriële robot - in termen van payload en afmetingen - die gebruikt zal worden als coöperatieve assistent. Sirris beschikt over een industriële robot van 120 kg met een bereik van 3 m, die gebruikt zal worden om na te gaan hoe met veiligheid kan worden omgegaan op plaatsen waar mens-robot-interactie op grote schaal is vereist. Op basis van input vanuit de gebruikersgroep zullen hieraan extra use-cases worden toegevoegd.

Interesse? Word lid van de gebruikerscommissie! Als lid krijgt u toegang tot de resultaten tijdens het project en krijgt u de kans het project bij te sturen, use-cases aan te brengen, deel te nemen aan projectmeetings, ...