Hoe u gereedschapsslijtage kunt verminderen

De opkomst van datatechnieken, geavanceerde sensoren en visiesystemen in combinatie met productiekennis laten toe om de toestand van verspaningsgereedschap beter te controleren, zodat tijdig wisselen mogelijk wordt. In onze masterclass rond gereedschapsslijtage op 3 februari bekijken we gereedschapsslijtage in brede zin vanuit de praktijk.

In verspanende processen is de staat en kwaliteit van het gereedschap een van de belangrijkste parameters die het proces bepalen. Op het juiste moment wisselen is van cruciaal belang. Bedrijven doen dit klassiek op een manuele manier: wisselen op vastgelegde momenten - ongeacht de staat - of via visuele en subjectieve interpretaties. Dit leidt vaak tot een inefficiënt en moeilijk automatiseerbaar proces.

De opkomst van datatechnieken, geavanceerde sensoren en visiesystemen in combinatie met productiekennis laten toe om de situatie van het gereedschap beter te controleren. In onze masterclass rond gereedschapsslijtage bekijken we wat de mogelijkheden zijn, hoe het onderzoek ernaar evolueert en tonen we aan de hand van hands-on demonstraties hoe we via bepaalde metingen op voorhand kunnen simuleren welke condities tot minder slijtage zullen leiden. Dit zal op zijn beurt leiden tot een betere afwerkingskwaliteit van producten. 

Volgende thema’s komen tijdens de masterclass aan bod:

  • Achtergrond en basiskennis rond slijtage en van gereedschappen en acties
  • Simulatie van de productieomgeving om de slijtage te beperken, en het praktisch implementeren van deze metingen
  • Het inzetten van sensoren om slijtage te monitoren
  • Het gebruiken van visie en artificiële intelligentie om slijtage autonoom te bepalen
  • Oplossingen om slijtage te beperken, zoals nieuwe koelmethodes of gedempte gereedschappen

Op het einde van deze dag heeft u als deelnemer een overzicht van de stand van onderzoek, de nodige sensoren, software en technieken om voorspellende algoritmes te implementeren, de kracht van deze aanpak en een goed beeld om zelf praktisch mee aan de slag te kunnen gaan.

Deze masterclass is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in verspanende bewerkingen, zowel van kleine of grote productieseries.

Opgelet! Aangezien we enkele praktische demo’s willen geven, zal deze masterclass fysiek plaatsvinden in Diepenbeek. Omwille van de coronasituatie werd daarom besloten deze sessie te verplaatsen naar februari 2022.

Interesse om erbij te zijn? Meer details en de mogelijkheid om in te schrijven vindt u in onze agenda!