Lagere TCO van productie-infrastructuur en producten dankzij antikleefcoatings

Antikleefcoatings kunnen als enabler fungeren om de total cost of ownership (TCO) van uw productie-infrastructuur en producten te verlagen. In dit eerste artikel in een reeks over antikleefeigenschappen van coatings geven we een breed overzicht van toepassingen.

Kleefgedrag is een veel voorkomend fenomeen, zowel bij producten als in productieprocessen. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om ongewenst gedrag met tal van negatieve gevolgen. Kleefproblemen beperken zich ook niet tot een bepaald materiaal of een bepaalde industriële sector maar komen overal in meer of mindere mate voor.

Kleefproblemen in alle soorten en maten

De bekendste voorbeelden van ongewenst kleefgedrag op producten zijn natuurlijk de potten en pannen waarmee iedereen zo ongeveer dagelijks aan de slag gaat en waar we liefst enkel even willen naspoelen in plaats van schuren en schrobben om deze weer proper te krijgen. Een andere vorm van ongewenst kleefgedrag waar we al eens mee te maken krijgen, is het vuil aan ventilatorbladen of in aircosystemen, die zo een bron van bacteriële verontreiniging kunnen worden, indien niet regelmatig gereinigd. Graffiti kan beschouwd worden als een zeer vervelend kleefprobleem indien deze illegaal wordt aangebracht.

In productieprocessen is het blijven kleven van een spuitgietstuk bij kunststofverwerking (zoals bij spuitgieten) een bekend probleem. Dit leidt tot onbruikbare producten, machinestilstanden en overmatig onderhoud, indien er geen voorzorgen genomen worden. Bij de productie van tabletmedicijnen wordt gebruik gemaakt van poederpersen, waarbij het in vele gevallen gewenst is om tijdens persen ook nog een fijn logo of code in het tablet te drukken. Kleefproblemen leiden hier tot defecten in de tabletten of het logo, waardoor deze niet verkocht kunnen worden.

Lees meer op Techniline