Moeilijke samenwerking tussen mensen met digitale droom en zij die deze implementeren

We horen vandaag vaak over digitale transformatie, klanten bedienen via apps en websites, of via sensoren allerlei data capteren en daar fantastische dingen mee doen. Al die info en succesverhalen nodigen natuurlijk uit tot dromen over hoe dat alles binnen de eigen context zou kunnen worden ingezet.

De ene kant

“Zou het niet knap zijn mochten we binnen ons bedrijf een chat-bot hebben om onze klanten iets te laten bestellen? Of via real time tracking weten waar al onze technici zitten of ...” The sky is the limit, of zo lijkt het toch.

Los van zin of onzin van al die technologische snufjes, wanneer u vroeg of laat stappen in die digitale richting wilt zetten, hoe bescheiden ook, zal u de confrontatie moeten aangaan met die digitale technologie, met de wereld van software, en soms ook softwareontwikkeling. En laat ons eerlijk zijn, dat is een ver-van-mijn-bed show voor iemand die daar niet in thuis is. Een wereld met een eigen jargon, een eigen aanpak, een eigen logica soms.

De andere kant

Het omgekeerde geldt ook: mensen die diep in de digitale technologie zitten, die chatbots bouwen voor het ontbijt, die cloud en API's hanteren zoals een schilder het penseel, die technische mensen begrijpen vaak weinig van uw domein, van uw business. Voor hen is het helemaal niet duidelijk waarom u werkt zoals u werkt, of waarom u nu juist een app wilt.

Uiteraard kunnen ze u helpen met de ontwikkeling van die toepassing, al loopt zo'n samenwerking vaak niet van een leien dakje. Zo is het vaak zoeken naar een gemeenschappelijke woordenschat, die zowel het domein van de business omvat, als het domein van het bouwen, configureren of uitrollen van de software. Het gaat ook vaak over afstemmen van verwachtingen: succesvolle digitale projecten worden vaak niet opgeleverd in één grote ‘big bang’, maar eerder in kleinere, incrementele stapjes die toelaten om feedback te verzamelen en bij te sturen waar nodig. Immers, iedereen die al eens iets digitaals gelanceerd heeft, en zeker een technische partij, weet dat live gaan eigenlijk het echte begin is van een digitaal initiatief, en niet het einde van het project, zoals het vaak door de business gezien wordt.

Van droom naar werkelijkheid

Het is onmogelijk om in één blogpost het ultieme recept te beschrijven hoe u best de samenwerking organiseert tussen mensen met een digitale droom en zij die die droom kunnen implementeren en waarmaken. Daarom organiseert Agoria-expert Carine Lucas, in samenwerking met Sirris, tijdens ACUMEN, op woensdag 20 oktober van 16u tot 17u, het webinar/panelgesprek 'Making Cooperation in Digital Projects Work'. Aan de hand van echte verhalen, en samen met panelisten Katya Vladislavleva van Datastories en Ricardo Gonzalez van Flow Pilots, geven we een eerste aanzet tot een betere samenwerking tussen de digitale dromers en de techies die deze moeten waarmaken.