Nieuwe lichting QRM Silver-specialisten neemt certificaat in ontvangst

Door de COVID-19-pandemie moest een aantal deelnemers van de QRM Silver-opleidingen van vorig jaar wat langer wachten op hun certificaat, maar op 15 september was het dan eindelijk zo ver: de eerste nieuwe lichting kon haar verdiende certificaat van een met vrucht beëindigde opleiding in ontvangst nemen. Zoals ondertussen traditie is, vond de ceremonie plaats bij een van de deelnemers en dat was voor de gelegenheid bij Samsonite Europe NV, wereldleider in reisproducten.

In het najaar van 2020 haalden 12 cursisten al hun certificaat als QRM Silver-specialist. Deze werden recent uitgereikt bij gastbedrijf Samsonite in Oudenaarde.

Door zijn productie in voornamelijk grote volumes is Samsonite eerder een atypische omgeving wanneer het om de toepassing van de QRM-principes gaat. Toch wist de toonaangevende fabrikant van allerhande reiskoffers en -accessoires, die ook door de coronacrisis klappen gekregen had, voor zijn productie een en ander op te steken van de QRM-strategie. Het bedrijf bestaat ondertussen 111 jaar en kan bogen op een traject van voortdurende innovatie, in product en productie. De onderneming kan snel op de markt inspelen dankzij de ontwikkeling en productie die zich in Europa - in Oudenaarde en Hongarije - bevinden.

In de productiesite van Oudenaarde worden voornamelijk polypropyleen koffers met 3-puntsluiting vervaardigd, zowel via spuitgieten als dieptrekken, in verschillende productiecellen. Om de productie te optimaliseren, lopen momenteel verschillende verbeterprojecten. Zo wordt de logdata van de spuitgietmachines niet alleen verzameld, maar ook verwerkt en voor de werknemers gevisualiseerd via verschillende schermen, zodat de opvolging van de productie makkelijker wordt, problemen sneller gedetecteerd en gecommuniceerd over de verschillende ploegen en naar het onderhoudspersoneel toe. Zo kunnen parameters efficiënter worden aangepast, wat de productie ten goede komt. Ook kon variatie in cyclustijden worden teruggebracht en kunnen cyclustijden beter worden ingeschat.

Productiestrategie voor veranderende tijden

Na een uitgebreide voorstelling van Samsonite en zijn activiteiten, vond een bezoek aan de productievloer, assemblageafdeling en het magazijn plaats. Na de rondleiding volgde een video-conferencing-sessie met Rajan Suri, waarin de grondlegger van de QRM-strategie de uitdagingen voor de Westerse industrie vandaag aanhaalde, die ook voor de COVID-19-pandemie al bestonden: de toenemende vraag naar high-mix-low-volume-producten, die op steeds kortere termijn en aan een aanvaardbare prijs dienen geleverd te worden. Dit in moeilijke combinatie met de hoge kost op arbeid vormt voor heel wat Europese bedrijven een hele uitdaging. QRM kan hier een uitkomst bieden, omdat het oplossingen biedt om de productie te optimaliseren en de doorlooptijden te verkorten, wat just-in-time in productie mogelijk maakt.

Tijdens de Q&A-ronde konden de aanwezigen vragen stellen aan Rajan Suri over hun specifieke cases, waarbij ze bijkomend ook meer algemene informatie kregen over hoe bepaalde situaties aanpakken.

Ten slotte ontvingen de geslaagde cursisten die aanwezig konden zijn hun certificaat in digitale aanwezigheid van Rajan Suri via het scherm.

Wilt u zich ook verdiepen in QRM en ontdekken wat de strategie voor uw bedrijf kan betekenen? Op 12 oktober start een nieuwe QRM Silver opleidingsreeks in Gent en op 21 oktober in Diepenbeek. Deze tiendelige cursus stelt u in staat om zelfstandig een QRM-project te initiëren, de analysefase uit te voeren en de implementatie te ondersteunen. Alle info vindt u in onze agenda!