Ontdek productieautomatisering van de toekomst

De expertise van de West-Vlaamse kenniscentra rond Industrie 4.0 is samengebracht in de Machinebouw & Mechatronicalabs, om uw bedrijf voor de toekomst klaar te stomen. Ook Sirris is betrokken in twee van deze labs, gevestigd in Kortrijk en zet er haar deuren open om u te inspireren.

Op 13 juni vond de officiële opening plaats van de drie gloednieuwe labs in Kortrijk. Deze labs vormen samen één geheel en bieden een antwoord op de uiteenlopende uitdagingen waar u vandaag mee geconfronteerd wordt. Ze zijn speciaal ingericht om de high-end demonstratie- en testinfrastructuur voor productiebedrijven beschikbaar te stellen. In Kortrijk bevinden zich het Applicatielab Smart Assembly & Production en Applicatielab Smart Production Organisation (Sirris / UGent Campus Kortrijk), en Technologielab AR/VR (Howest DAE).

Optimale samenwerking mens-machine

Waarvoor kunt u bij Sirris terecht? In het Applicatielab Smart Assembly & Production onderzoeken we de mogelijkheden van verschillende soorten robots. Collaboratieve robots (cobots) hebben over de recente jaren immers de weg gevonden naar industriële toepassingen en beschikken hiervoor over unieke eigenschappen, maar kennen evengoed enkele beperkingen, waaronder vooral payload en snelheid. Daarom verkennen we de mogelijkheden van de implementatie en het gebruik van een industriële robot met hoge payload als slimme assistent en derde hand in productie.

We proberen antwoorden te vinden op hoe we in staat zullen zijn mensen en dergelijke machines te laten samenwerken wanneer er met zware onderdelen wordt gewerkt, welke veiligheidsvoorzieningen moeten worden ingeschakeld om de veiligheid op de werkvloer te garanderen. Bovendien wordt het gebruik van een mobiele robot bekeken, om de interne logistiek efficiënter te maken door personeel vrij te maken voor meer waarde toevoegende taken.

Aanpak

Hoe Sirris de samenwerking binnen het labo aanpakt? Niet alleen wordt de infrastructuur gebruikt tijdens de activiteiten van het onderzoek in het applicatielab, bedrijven kunnen ook met ons contact opnemen voor:

  • het huren van infrastructuur voor meetings, events of studies
  • het inroepen van expertise voor haalbaarheidsstudies of proofs-of-concept
  • een bezoek aan de labo’s voor een demo ter inspiratie.

Inspiratievol event

Wilt u betrokken worden bij en voordeel halen uit het onderzoek dat in onze labo's wordt verricht? Kom op 22 oktober naar ons event, waarop bedrijven zullen samenkomen met de vijf Machinebouw & Mechatronicalabs rond de geselecteerde thema's Machine 4.0, Operator 4.0 en Production 4.0. U kunt deelnemen aan twee rondetafels, waarbij u mee kunt brainstormen over de laatste nieuwe trends in de industrie en nadenken over mogelijke demonstrators. Op die manier kunt u, uw bedrijf stappen helpen zetten in de 4de industriële revolutie. Meer info over het event of de activiteiten van onze applicatielabo's? Neem contact met ons op!

Beide events zijn georganiseerd binnen het project 'Machinebouw en Mechatronica centrum West-Vlaanderen' dat werd ingediend in het kader van de GTI West-Vlaanderen binnen het EFRO Vlaanderen programma.