Opleidingsreeks Gieterijtechnologie start met focus op ferrolegeringen

Begin november gaat een nieuwe cursusreeks rond gieterijtechnologie van start. In module 1 wordt gedurende 10 sessies gefocust op het gieten van ferrolegeringen, zoals gietijzer en staal.

In een eerste deel van de module rond het gieten van ferrolegeringen worden de algemene principes van stolling besproken. Wat gebeurt er wanneer een vloeibaar metaal afkoelt vanuit de vloeibare fase tot op kamertemperatuur? Daarnaast wordt uitgelegd hoe binaire fasediagrammen dienen gelezen te worden en wordt de link gelegd tussen het fasediagramma en de te verwachten microstructuur. Na de binaire diagramma’s komen ook de ternaire diagramma’s aan bod en wordt uitgelegd hoe deze moeten gelezen worden.

Aan de hand van het Ellingham-diagramma wordt de interactie tussen metaal en zuurstof uitgelegd. De verschillende reacties die bij het smelten van diverse metalen optreden worden aldus verklaard.

Na de stollingstheorie worden de verschillende gegoten ijzerlegeringen in detail besproken. Hierbij wordt in een eerste fase het ijzer-koolstofdiagramma in detail uitgelegd. Daarna worden zowel de productiemethodes als de eigenschappen van lamellair, vermiculair, nodulair en hooggelegeerd gietijzer, evenals gietstaal, besproken.

Tijdens de twee laatste opleidingsmomenten worden de verschillende thermische behandelingen van (vooral) gietstaal toegelicht.

Interesse om deel te nemen aan de cursus Gieterijtechnologie? Alle details vindt u in onze agenda!