Sneak peek op oplossingen voor corrosie in offshore installaties voor hernieuwbare energie


Sirris organiseert op 2 december de masterclass 'Oplossingen voor corrosie in offshore installaties voor hernieuwbare energie’. De masterclass behandelt de uitdagingen die corrosie met zich brengt in offshore hernieuwbare energie en is gericht op een breed publiek in de volledige offshore waardeketen, waaronder eigenaars die met problemen kampen, aanbieders van oplossingen, onderhoudsfirma’s en onderzoekinstellingen. Zes sprekers zullen een presentatie geven. In deze blogpost geven we u een voorproefje van drie van deze presentaties.  

Door corrosie te bekijken als uitdaging én als oplossing, wil de masterclass de communicatie vergemakkelijken tussen bedrijven aan beide zijden van het corrosiespectrum: zij die het beschouwen als een probleem en zij die het zien als een opportuniteit.

Geert Potters van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen zal ons vertellen wat we kunnen leren van corrosieverschijnselen in ballasttanks. Ballasttanks zijn van groot belang voor moderne koopvaardijschepen. Door ze minder corrosiegevoelig te maken kan men dus de nuttige levensduur van een schip, maar ook van innovatieve drijvende onderstructuren van windturbines, verlengen. Hierdoor worden ook de operationele kosten ervan verlaagd.

De presentatie van Ainhoa Cortes van de Baskische onderzoekalliantie CEIT focust op het concept van het WATEREYE-project. WATEREYE zal tools ontwikkelen voor corrosiemonitoring en het voorspellen van de nuttige levensduur (RUL, Remaining Useful Life-time) voor offshore windturbinestructuren. Met deze tools zal de exploitant van het windmolenpark efficiëntere inspecties kunnen uitvoeren, waardoor hij defecten aan de torenstructuur of degradatie van de coating kan voorspellen.

Dan Kuchma van Tufts University (VS) zal een nieuw onderzoeksproject voor de Amerikaanse offshore windregulator voorstellen. Het onderzoeksproject richt zich op corrosiebescherming in het binnenwerk van monopalen en de rol van perforaties of spoelgaten op corrosievorming en mariene groei.

Meer weten? Kom op 2 december naar onze masterclass!

De masterclass 'Oplossingen voor corrosie in offshore installaties voor hernieuwbare energie' wordt georganiseerd in de context van het Interreg project OPIN. Het is gratis voor OPIN-leden. Als uw organisatie hier niet is vermeld, gelieve het Lidmaatschapformulier in te vullen. OPIN-registratie is snel, gratis en geeft toegang tot een internationaal netwerk van meer dan 400 leden en activiteiten gewijd aan offshore hernieuwbare energie. 

(Bron beeld: EMEC Gallery  (emec.org.uk) en FLOATGEN (floatgen.eu))