Overslaan en naar de inhoud gaan

GC Europe onderzoekt automatisering van orderafhandeling voor verzending

GC Europe overwoog haar verpakkingswerkpost te automatiseren met een cobot. Allerlei doosjes in een verzendingsdoos sorteren voor verzending was de uitdaging. Sirris zocht via een testopstelling uit wat de mogelijkheden waren.

 

GC ontwikkelt en produceert een breed gamma van producten voor tandartsen en tandtechnici, zoals vullingen, hechtingsmaterialen, porselein en gips. GC Europe heeft een kleine productieafdeling in Haasrode, maar is vooral het verdeelcentrum van de Japanse groep voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

 

Op de verpakkingsafdeling worden orders klaargemaakt voor verzending. Het bedrijf wilde nagaan of het (een deel van) de order-picking en het plaatsen van doosjes in verzendingsdozen kon automatiseren met een cobot. Het deed hiervoor een beroep op Sirris.

Testopstelling

Sirris analyseerde eerst het bestaande proces en de handelingen die hiervoor nodig zijn, om vervolgens na te gaan of een selectie van deze activiteiten door een cobot kon worden overgenomen. Sirris zette in haar labo in Diepenbeek een testopstelling op met een cobot en 3D-camera. Elk onderdeel van de testopstelling werd apart geëvalueerd.

 

Uit de testen bleek dat de opstelling potentieel had, maar bracht ook een paar moeilijkheden aan het licht, waaronder identificatie van gelijkaardige doosjes, afstanden tussen objecten, reflectie van verpakkingen en de beperkte nauwkeurigheid van het visiesysteem.

 

Meerdere oplossingen werden overwogen om het euvel op te lossen en uiteindelijk kon het gebruik van een uitlijningskaliber het systeem vereenvoudigen. GC Europe kreeg hiermee een realistische indruk van de mogelijkheden van een automatiseringsoplossing voor de afhandeling van orders voor verzending.