Overslaan en naar de inhoud gaan

Slimmer sorteersysteem voor bpost dankzij juiste sensortechnologie

Het Belgische postbedrijf bpost innoveert actief om zich klaar te maken voor de digitale wereld. Om hun manuele postsortering betrouwbaarder en efficiënter te maken met behulp van digitale technologie deed bpost beroep op Sirris. Doel van de innovatie was de efficiëntie van een manueel sorteersysteem te verhogen via de automatische detectie van gesorteerde brieven in de verschillende sorteervakken. Bpost stootte hierbij op meerdere vragen: met welke sensortechnologie kan je dergelijke detectie robuust realiseren? Hoe kan je een sorteersysteem met geïntegreerde sensortechnologie kostenefficiënt uitvoeren? Welke partijen kunnen ons ondersteunen bij de ontwikkeling en industrialisatie?

Van analyse tot demonstrator

Sirris ondersteunde bpost in de beginfase van het traject met een analyse van potentiële sensortechnologieën voor de detectie van brieven. Hierbij werden uiteenlopende concepten overwogen, gaande van visie-gebaseerde, over mechanische en elektrische meetoplossingen, waarna capacitieve detectie als meest interessante optie gekozen werd.

 

Het potentieel van dit detectieprincipe werd aangetoond met behulp van een eerste proof of concept, gebouwd op basis van op de markt beschikbare, laag geprijsde elektronica en gevalideerd door Sirris. Zo werd ook meteen een dieper inzicht verkregen in de specifieke uitdagingen van capacitieve detectie in deze toepassing en in de belangrijkste risico’s voor de verdere ontwikkeling. Aan de hand van een tweede proof of concept werd de toepassing van de technologie verder onderzocht om deze risico’s te kunnen ondervangen. Dankzij een specifiek sensorontwerp en signaalverwerking werden de gevoeligheid en robuustheid van de detectie aanzienlijk verbeterd.

 

De stap naar industrialisatie kwam hiermee binnen bereik. Samen met de technologische haalbaarheid werd de economische haalbaarheid van het verbeterde concept geëvalueerd. Sirris ondersteunde bpost ook bij het opstellen van een lastenboek en met advies bij de gesprekken met potentiële partners voor de industrialisatie van het slimme sorteersysteem. Om bpost te helpen de oplossing te evalueren, bouwde Sirris een demonstrator met een twintigtal sorteervakken en voorzag dit van detectietechnologie en visuele feedback. Hierbij werd niet enkel aandacht besteed aan functionele aspecten maar ook aan de user experience, bijvoorbeeld aan de reactietijd van het systeem en de aard van de feedback naar gelang de gebruikersinput. Met deze demonstrator werd ook bevestigd dat een voldoende snelle en robuuste detectie van brieven mogelijk is met technologie die aan voldoende lage kost inzetbaar is.

 

In dit traject koos bpost voor een samenwerking met Sirris, niet alleen omwille van de technologische expertise, zowel in de meer onderzoeksmatige aspecten als in de implementeerbaarheid van oplossingen, maar ook omwille van de ondersteuning en het objectieve advies bij de industrialisatie. In deze fase speelde Sirris een bemiddelende rol naar bpost en de potentiële industriële partners toe.