Overslaan en naar de inhoud gaan

Succesvolle haalbaarheidstest voor geautomatiseerd verf aanbrengen bij ASCO

Met hoofdkantoor in Brussel en productiesites in België, Duitsland, Canada en de Verenigde Staten is ASCO de wereldleider voor het ontwerp en de productie van liftmechanismes, complexe mechanische assemblages en functionele onderdelen voor de luchtvaartindustrie.

 

Door de stijgende productie van A320-neuskleprails, overweegt ASCO sterk om het aanbrengen van coatings te automatiseren. De belangrijkste reden voor automatisering is het bereiken van een uniforme kwaliteit en laagdikte. ASCO wil de mogelijkheid onderzoeken of de automatisatie mogelijk is door gebruik te maken van robots. Omdat het expertise in de automatisering van een dergelijk proces ontbrak, wilde het bedrijf eerst de haalbaarheid ervan testen.

Testcampagne met spuitrobot

Het bedrijf kon hiervoor beroep doen op Sirris dat in haar Smart Coating Application Lab een industriële coatingrobot van ABB ter beschikking heeft. Deze robot is voorzien van 'teach by demonstration'-software, wat een snelle programmering van de robot mogelijk maakt. Sirris heeft bovendien de nodige ervaring met spuiten en noodzakelijke apparatuur om deklagen te evalueren op het vlak van onder meer diktemeting.

 

Nadat de robot geprogrammeerd werd, voerden de experts van Sirris een testcampagne uit om de technische haalbaarheid van het gerobotiseerde lakproces te bestuderen. Er werd nagegaan of de kwaliteit van de aangebrachte coating voldoende en reproduceerbaar was, of de laagdikte volgens vereiste was en of het mogelijk was alle hoeken en zijden te coaten met de robot. Ook werden de manier van montage van het onderdeel en de tijd die nodig was om een component te coaten onder de loep genomen.

 

De haalbaarheidstest bleek succesvol en zette ASCO ertoe aan verder te testen met het automatisch aanbrengen van coatings, maar dan met een grotere robot, in samenwerking met de robotfabrikant.